Že instalatéři vymřou? Našli jsme dvě mladé naděje

24. únor 2022

Sehnat dobrého instalatéra může být oříšek. Šikovné ruce hrály prim během 24. ročníku soutěže odborných dovedností Učeň instalatér. V regionálním kole uspěl Žamberk.

Nejlepších výsledků v Pardubickém kraji dosáhli zástupci Střední školy gastronomické a technické Petr Valach a Petr Vacek. Navíc byli první v družstvech. „Absolvovali jsme několik soutěžních disciplín. Jedna byla teoretická. V těch praktických jsme měli za úkol udělat sestavu z pozinkovaných trubek, pak z měděných a plastových. Potom jsme montovali závěsný záchod, umyvadlo a dopojovali jsme na sifon.“ Všechno muselo být na čas a přesně podle technické dokumentace.

Zlaté dno

I když tahle generace žáků byla během studia kvůli epidemickým opatřením ošizená o velkou část praktické výuky, předvedli soutěžící solidní výkony. „Přišli jsme o skoro celý druhák z pohledu praxí. Až na konci jsme dělali svářečský kurz na plamen. Teorii jsme dělali distančně,“ říká Vacek.

„Já mám taťku instalatéra, takže jsem praxi měl i během uzavření. Je to krásná práce,“ myslí si Valach.

Oba mladíci by se chtěli hlavně vyučit a možná jít i na nástavbu. „Instalatéřina má budoucnost, protože ji moc lidí dělat nechce. O svoje pracovní místo se člověk nemusí strachovat. Chce to hlavně praxi. Obor je rozmanitý. Začínáte u kanalizace pod deskou budovy a dojdete nakonec až ke kompletaci koupelny, montáži radiátoru, kotle, podlahovému topení.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související