Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Připravit z něj můžete výborné pesto na topinku nebo těstoviny. Sezóna medvědího česneku je tady!
- svazek medvědího česneku
- piniové oříšky nebo kešu
- 4 lžíce olivového oleje
- 30 g parmazánu
- sůl
Sezóna bylinky začíná na přelomu února a března a vrcholí v dubnu. Najdete ho na vlhkých zastíněných částech lesa a v okolí potoka. Sbírejte listy, cibulku nechte v zemi. Pozor, ať si ho nespletete s konvalinkou, pokud jste na pochybách, promněte list v prstech a česneková vůně vás ujistí.
Medvědí česnek omyjte, vložte do mixéru s oříšky, zalijte trochou oleje a postupně přidávejte zbývající olej. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí. Dejte do skleničky, zalijte podle potřeby olejem a skladujte v lednici.
Související
-
Sýrový quiche
Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?
-
Pomazánka z pečených paprik
Pomazánka z tvarohu s kouřovou chutí pečených paprik - skvělá k letní večeři nebo namazaná na plátek bagety bude výborná k vínu.
-
Vaříme na chalupě: Vyzkoušejte tři rychlé recepty
Když jedeme na chalupu, chatu nebo pod stan, nechceme trávit čas dlouhým vařením. Když se pustíte do těchto receptů, nezašpiníte moc nádobí a oběd bude na stole raz dva.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.