Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek, sytě zelené lístky, které se objevují ještě dříve, než rozkvetou stromy, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Připravit z něj můžete výborné pesto na topinku nebo těstoviny. Sezóna medvědího česneku je tady!

Ingredience
  • svazek medvědího česneku
  • piniové oříšky nebo kešu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl

Sezóna bylinky začíná na přelomu února a března a vrcholí v dubnu. Najdete ho na vlhkých zastíněných částech lesa a v okolí potoka. Sbírejte listy, cibulku nechte v zemi. Pozor, ať si ho nespletete s konvalinkou, pokud jste na pochybách, promněte list v prstech a česneková vůně vás ujistí.

Medvědí česnek

Medvědí česnek omyjte, vložte do mixéru s oříšky, zalijte trochou oleje a postupně přidávejte zbývající olej. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí. Dejte do skleničky, zalijte podle potřeby olejem a skladujte v lednici.

Související

  • Sýrový quiche

    Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?

  • Pomazánka z pečených paprik

    Pomazánka z tvarohu s kouřovou chutí pečených paprik - skvělá k letní večeři nebo namazaná na plátek bagety bude výborná k vínu.

  • Vaříme na chalupě: Vyzkoušejte tři rychlé recepty

    Když jedeme na chalupu, chatu nebo pod stan, nechceme trávit čas dlouhým vařením. Když se pustíte do těchto receptů, nezašpiníte moc nádobí a oběd bude na stole raz dva.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.