Zelný salát

Potřebujete:menší hlávku bílého zelí,2–3 střední cibule,2–3 mrkve,menší celer,2 citróny,2–3 lžíce cukru,1 lžíci soli,pepř,1 lžíci octa,1 malou majonézu,500 ml podmáslí

Postup:
Připravíme si velkou mísu. Nakrájíme si nadrobno zelí. Podobně najemno nakrájíme i celer a cibuli. Mrkev pak nahrubo nastrouháme. Vše promícháme a zalijeme podmáslím. Přidáme cukr a sůl a po zamíchání i ocet spolu se šťávou z vymačkaných citrónů. Nakonec zahustíme majonézou a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Salát necháme den odležet v uzavřené míse v lednici. Salát se hodí k rybímu nebo drůbežímu masu pečenému na grilu.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.