Želva je kamarádka na celý život. Ráda se schovává a celou zimu spí

1. srpen 2016

Chcete si pořídit jako domácího mazlíčka želvu? Proč ne. Je vhodná pro alergiky. Klidně ji můžete nechat doma, když jedete na dovolenou. Když si jí ochočíte, bude vám jíst z ruky. O tom, co všechno taková želva potřebuje, nám více řekl chovatel Miloš Kroupa.

„Chce to ale trpělivost. Někdy trvá roky, než želva svou náklonnost projeví,“ vysvětluje Miloš Kroupa. Ideální je, když vás želva spojuje s krmením a cítila se ve vaší přítomnosti dobře. Zbytečně ji nestresujte, neobracejte ji na záda. Když jdete okolo, neplašte ji svým pohybujícím se stínem," radí Miloš Kroupa. Své svěřenkyně má v zahradním výběhu. Odměnou za svou dlouholetou péči mu je, že se k němu sbíhají a nechají se podrbat na hlavě.

Kam s ní?

Zahrada je pro želvy jednoznačně vhodnější. Venkovní travnatý výběh by měl být umístěný na místo, kde svítí celý den slunce. Ohrádku zapusťte do země, jinak se želvy podhrabou. Udělejte pro ně domeček, kde se schovají v horku nebo zimě. Ve volné přírodě probíhá hibernace v době od konce října do března následujícího roku.

Čtěte také

Ne každý chovatel má ale zahradu. Jak se postarat dobře o mazlíčka v krunýři v bytových podmínkách? „Želva potřebuje dost pohybu. Denně nachodí i několik kilometrů. Terárium by proto mělo mít co největší plochu. Nechte ho z vrchu odkryté. Je nutné svítit na zvíře žárovkou. Potřebují i UV záření a světlo jako takové," uvádí Miloš Kroupa. Pozor – není dobrý nápad nechat želvu pochodovat po bytě. Na podlaze je chladno a průvan a mohlo by to skončit nastydnutím.

Přebornice ve hře na schovávanou

Myslíte si, že je želva nudný živočich? Vnímáte ji jako prototyp pomalosti? Želva dokáže být nebezpečně rychlá. „Zvláště ve velké skupině ve výběhu na zahradě je zajímavé pozorovat, jak se želvy chovají," vysvětluje Miloš Kroupa a dodává, že bychom se divili, jakou rychlost dokáže želva vyvinout.

Želva ostruhatá

Často si majitel želvy myslí, že když svého domácího mazlíčka v krunýři vezme ven, nic se nestane. Stačí ale chvíle nepozornosti a zvíře je fuč. „Je totiž mistrem ve schovávání. Udělá pár rychlejších krůčků a zmizí pod drnem," varuje Miloš Kroupa.

Želví spokojenost prochází žaludkem

Jestli chcete mít zdravou a spokojenou želvu, dobře ji krmte. V jídelníčku by měly být listnaté plevely. Hlavně smetanka lékařská, jitrocel nebo jetel. Zelené čerstvé krmivo je základem stravování. Jako doplněk servírujte strouhanou zeleninu, především cuketu, okurku, mrkev nebo meloun. Se sladkým ovocem šetříme a hlídáme, aby bylo čerstvé. Nezapomínáme na vodu. V želvím menu nesmí být nic kyselého. To by jim ublížilo.

Dobrou noc na několik měsíců

Želvy potřebují v zimě spát. Je to dobré pro jejich zdraví i vitalitu. Ve venkovním výběhu se zazimuje sama. Postupně přestane jíst a vylézat z domečku. Jak začnou přízemní mrazíky, přemístíme ji do sklepa. Kdo chová želvu v teráriu, má to složitější. Musí postupně snižovat teplotu, dobu a intenzitu svícení. A zhruba dva týdny před ukládáním ke spánku přestane želvu krmit.

Čtěte také

„V zimovišti je ideální teplota čtyři až osm stupňů Celsia. Jako podestýlku jí necháte hobliny nebo dubové listí. Hlavní je, aby materiál neplesnivěl," říká Miloš Kroupa. Pokud se želva během spánku neustále vyhrabává ven, je to známka, že něco není v pořádku a zimování raději skončíme.

autor: PRO
Spustit audio