Zesilovač není naslouchátko. Těm z obchodu se raději vyhněte

9. prosinec 2021

Potíže se sluchem patří ke zdravotním komplikacím, které velmi často trápí seniory. Mohou ale postihnout kohokoliv. Způsobit je může nemoc, vrozená vada, nebo úraz. Některé takové problémy se dají řešit pomocí naslouchadla. Co umí ta dnešní a jak je vybrat?

„V Evropě je asi 30 % můžu a 20 % žen starších šedesáti let s nedoslýchavostí. Problém pak strmě narůstá s věkem, takže osmdesátiletí lidé mají už v 90 % nedoslýchavost,“ říká foniatr Jaroslav Praisler, s tím, že míra a rychlost zasažení je pak individuální.

Vybírejte vždy s lékařem

Sluchadla mohou pomoci prakticky každému nedoslýchavému: „Je to ale velmi specifická problematika. U každého je potřeba nalézt to správné sluchadlo. A to je poměrně složitější. Vždy se to řeší ve spolupráci s lékařem.“

Jeho návštěvu byste měli zvážit ve chvíli, kdy začnete mít potíže se srozuměním lidské řeči. „Třeba když je problém domluvit se s druhou osobou na pozadí nějakého hluku. Pak je vhodné vyhledat lékaře, který provede příslušná vyšetření sluchu,“ říká Jaroslav Praisler.

Žena s naslouchadlem

Digitální sluchadla

Moderní sluchadla jsou velmi sofistikovaná a dokáží zesilovat v různých frekvencích různě. To je právě to nastavení sluchadel, které se musí přizpůsobit konkrétnímu člověku. Dá se to udělat tak dobře, aby člověk rozuměl lidské řeči a to ostatní, jako je hluk v okolí se dá potlačit.

Sluchadla můžeme vybírat podle napájení. Krmě bateriových jsou na trhu už také ta nabíjecí. Dále můžeme vybírat podle vzhledu: „Může to být sluchadlo závěsné, které je za uchem. Může to být sluchadlo přímo do zvukovodu, takzvané nitroušní. Ale ne každé sluchadlo je vhodné pro každého. Opět je třeba to určit podle typu nedoslýchavosti.“

Zesilovač není sluchadlo

Kvalitní sluchadla nejsou levná, ale některé typy z velké části hradí pojišťovny. Inzeráty v časopisech, nebo mnohé obchody nabízí levné typy sluchadel, ale těm je lepší se vyhnout. „Sluchátka, která se dají koupit ve večerce a stojí řádově stovky, tam se jedná spíš o zesilovače a to člověku moc nepomůže. V krajním případě hrozí i poškození sluchu,“ varuje Jaroslav Preisler.

Jak o sluchadla pečovat a kterých chyb se uživatelé nejčastěji dopouští? Poslechněte si záznam Radioporadny.

Spustit audio

Související