Židle pod starostou drží pevně. Povolební vyjednávání ve Svitavách trvalo pět minut

14. prosinec 2018

David Šimek i po osmi letech zůstává ve funkci. Jeho Sdružení pro město Svitavy dokonce získalo víc křesel v zastupitelstvu než po volbách v roce 2014. Patří mu polovina mandátů. Takový výsledek starosta nečekal.

„Bylo překvapující, že jsme posílili. Moc si toho vážíme. Nechceme ani v následujícím období zklamat. Celou naši kandidátku představují lidé, kteří ve městě něco dělají. Nesestavovali jsme ji rychle před volbami. Za každým z těch lidí je vidět práce, takže jsou pro voliče maximálně čitelní,“ myslí si Šimek.

Zadní vrátka ve škole

Než se stal starostou, byl ředitelem Základní školy Sokolovská ve Svitavách. „Zůstávám pedagogem. Až jednou v politice skončím, rád se do školy vrátím. Záleží jenom na tom, jak rychle to bude,“ usmívá se. 

Povolební vyjednávání podle Šimkových slov zvládli během pěti minut. „Jsem za to rád a věřím, že při skládání účtů za čtyři roky budeme moci ukázat, že jsme splnili vše, co jsme si naplánovali. Opozice nás drží ve střehu. Společně nám ale jde o rozvoj města a klíčové projekty chceme realizovat v podstatě napříč politickým spektrem.“

Starosta Svitav David Šimek

Jak se starosta dívá třeba na opoziční nápad zavést ve Svitavách MHD? „Populistických slibů jsme už slyšeli mnoho. Je potřeba si nejdřív nechat propočítat náklady, a pak se rozhodnout. Proto jsme řekli, že k MHD necháme zpracovat kompletní analýzu včetně sociologického průzkumu. Pak už to bude na zastupitelstvu. Šlo by o velký mandatorní výdaj rozpočtu. Je potřeba se chovat zodpovědně.“

Novinka pro bezdomovce

Ve velkých mrazech mají problém přežít skupiny lidí na ulici. „Proto jsme odstartovali projekt Šance. Jedná se o objekt s denní místností, ubytovnou a azylovým domem. Nabízíme i potravinovou banku, šatník. Zásadní podmínkou využití je, že tito lidé začnou pracovat. Jedna klientka tam uklízí, žehlí prádlo, další uklízí komunikace v okolí.“

David Šimek taky říká, že ve Svitavách rozjeli informační kampaň proti obdarovávání bezdomovců finanční podporou v podobě drobných almužen. „Městská policie neustále vyjíždí ke stejným lidem. Kvůli tomu zastupitelstvo schválilo vyhlášku na omezení konzumace alkoholu ve vybraných částech města. V obchodních řetězcích jsme při kampani oslovovali lidi, aby v případě, že chtějí pomoci, dali spíš rohlík, jablko, cokoliv jiného, ale ne peníze.“

„Zimák“ pod střechou

Město po několika letech slibů konečně začalo zastřešovat ledovou plochu zimního stadionu. Čekalo na dotaci. Po úpravách by se dal využívat mimo sezónu pro florbal, hokejbal a další sporty.

V době úprav ve Svitavách pro bruslaře pronajali náhradní mobilní ledovou plochu. Funguje od začátku prosince. „Lidé ji zatím moc nevyužívají. V minulosti jsme začínali bruslit až kolem Vánoc, největší boom tedy teprve očekáváme,“ tvrdí starosta.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.