Zina Kučerová učí děti jinému pohledu na svět

13. říjen 2019

Základní umělecká škola v Pardubicích slaví sto let od svého založení. Zpočátku fungovala jako hudební škola, výtvarný obor byl otevřen až v roce 1961.

Základní umělecká škola v Pardubicích slaví sto let, 17. září 1919 byla otevřena státem dotovaná "Východočeská hudební škola města Pardubic". Devět učitelů vyučovalo hře na hudební nástroj 289 žáků. 

Škola neměla vlastní budovu. Vyučovalo se v různých budovách po městě, jedna třída byla na děkanství, dvě v divadle a jedna na radnici, kde byl i koncertní sál.

Vlastní budovu získala umělecká škola až v roce 1960, v Havlíčkově ulici č.p. 841, v sousedství dnešní ZUŠ. Ale po vzniku konzervatoře v Pardubicích, musela prostory uvolnit a stěhovala se do 9 různých míst po Pardubicích. Hudební obor po základních školách, taneční obor v sále Tělovýchovné jednoty Dynamo na Olšinkách a obor literárně dramatický a výtvarný v budově bývalé Mateřské školy na Dašické ulici. Ředitelství LŠU mělo sídlo v "domečku" na Dukle.

Listopad 89

Když KSČ opustila Dům hudby, nastěhovala se do něj celá konzervatoř a některé  obory umělecké školy. Zbytek se vrací do uvolněné budovy v Havlíčkově ulici, ale ne na dlouho. Dům dostal v restitucích původní majitel a tak vedení ZUŠ hledalo dál. Uvažovalo se tenkrát dokonce o stavbě zcela nové budovy.

Nová budova

Nakonec se uvolnil jiný dům v Havlíčkově ulici, kde do té doby sídlil rektorát Univerzity Pardubice. Na podzim 1998 byly vnitřní prostory zrekonstruovány a 3. ledna 1999 začala výuka v nové budově.  Kromě běžných tříd už nechyběly ani zkušebny pro soubory, koncertní hudební sál, nebo například keramická dílna. Do tří let byly zrekonstruovány také půdní prostory a ZUŠ Havlíčkova získala několik nádherných výtvarných ateliérů.

(Za informace k historii děkujeme ZUŠ Havlíčkova Pardubice.)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.