Až 400 tisíc roušek denně. V Litomyšli je vyrábějí téměř nonstop

23. leden 2021

V dubnu 2020 zahájila firma DispoMask Czech s.r.o. výrobu hygienických ústních roušek. Jednorázové ochranné pomůcky směřují na český i zahraniční trh.     

První plně automatizované stroje na výrobu ochranných roušek dorazily do Litomyšle ještě během první vlny pandemie. „Sehnat speciální zařízení pro výrobu roušek na českém trhu, to byl problém. Proto jsme se zaměřili na čínské a thajwanské výrobce,“ vysvětluje vedoucí litomyšlské provozovny Jiří Kubíček.

„Sehnat stroje nebylo jednoduché, na jaře jsme do Asie nemohli odletět. Byl to trochu vabank. Ale všechny stroje, které nám dorazily, fungují, samozřejmě s nutnými úpravami na evropské normy, “ doplňuje Jiří Kubíček. „Linky jsou plně automatické, jeden stroj vyrobí až 80 roušek za minutu. Je to plně kontinuální provoz, kde se na jedné straně svaří tělo roušky, pomocný pás potom roušku dopraví k místu svařování gumičky. Jediné, co se dělá manuálně, tak je balení do krabiček nebo fólií.“

Ochrana i pastelové barvy

Společnost Dispomask vyrábí třívrstvé jednorázové ústní roušky. Svrchní a vnitřní vrstvu tvoří netkaná textilie, filtrační vrstva má specifikaci BFE 99%, roušky se vyrábějí ve čtyřech odstínech. „V současné době naše společnost vyrábí v Litomyšli 300 až 400 tisíc roušek denně, a to v režimu dvousměnného provozu, který funguje 20 hodin denně. Pracujeme sedm dní v týdnu, neděle je zkrácená o jednu směnu,“ uvádí vedoucí obchodu Ondřej Mařík.

Hotové roušku směřují k místu balení a expedice (2).JPG

„Většina naší produkce zůstává v Česku, máme ale také zakázky v okolních evropských zemích,“ upřesňuje Ondřej Mařík. „Během června jsme vyhráli tendr v oblasti Správy státních hmotných rezerv, do dvou skladů v Sedlčanech a Olomouci jsme dodali 16 milionů a 200 tisíc roušek. A protože sídlíme v Litomyšli, snažíme se podporovat i Pardubický kraj, roušky poskytujeme také místnímu městskému úřadu nebo Policii ČR.  

autor: BRA
Spustit audio

Související