Babičky už nejsou od toho, aby rozmazlovaly. Volná rodičovská výchova mění vztahy mezi generacemi

19. září 2024

Konflikty se v poslední době začínají objevovat mezi generacemi rodičů a prarodičů. Volná výchova dětí často nesedí generaci současných prarodičů. Už často neplatí, že babičky tu jsou od toho, aby vnoučata rozmazlovaly, jak se s oblibou říkalo. Tzv. volná výchova je naopak doménou některých rodičů.

„A to může být kámen úrazu. Někdy dojde k takovému vyostření názorů, že rodiče zakazují dětem prarodiče navštěvovat. Může tam být nejen rozdílný názor na výchovu, ale také na způsob stravování nebo přístup ke škole,“ vysvětluje rodinná terapeutka Tereza Komárková a pokračuje:

Čtěte také

„Pokud cítíte, že hrozí, že by děti měly přijít o chvíle strávené se svými prarodiči, řešte to okamžitě. Pokud se v rodině nedokážete dohodnout, vyzkoušejte rodinnou terapii. Nejen rozdílné názory na výchovu mohou být spouštěčem. Často to bývají nedořešené problémy rodičů z dětství. Ti pak mají tendenci přenášet své špatné zkušenosti na své vlastní děti.“

Prarodiče ukazují nový pohled na svět

Každý vztah se může zlepšit, pokud se snaží všichni z rodiny. Důležité je mít na mysli blaho dětí, pro které je pravidelné setkávání s prarodiči velmi přínosné z mnoha hledisek. Prarodiče vidí svět jinak, než rodiče. A pro dítě je tento pohled velmi důležitý pro jeho další vývoj.

Nevzdávejte to! Vždy se dá najít cesta. Někdy si dospělí berou děti jako rukojmí. To je ale ta největší chyba. Vždyť společným cílem rodičů i prarodičů je mít šťastné dítě. A tomu vzájemné hádky a nesoulad v rodině rozhodně neprospějí.

Jak pomohla rodinná terapie urovnat vztah mezi matkou a čtrnáctiletou školačkou? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související