Barvy v severském stylu, to je letošní trend pro štědrovečerní tabuli

6. prosinec 2019

Příprava vánočního prostírání by pro nás měla být zlatou tečkou za svátečním dnem. Den, který strávíme se svými nejbližšími, bychom měli přizpůsobit tradicím převzatým od našich rodinných předků.

Letošním hitem je severský minimalistický styl. Barvy vycházejí z přírodních materiálů, jako jsou šedivá, bílá a béžová. Ti, co touží po pestřejších barvách, můžou zvolit ještě světle fialovou a modrou. Ale neznamená to, že pokud jste v loni pořídili červenou výzdobu, musíte ji nechat ve sklepě. Využijte zkrátka to, co máte. Vždy pamatujte, že někdy méně je více a hlavně v kombinování barev.

„Večeři připravujte s dostatečným předstihem, stejně jako prostření stolu. Látkový ubrus dodá hostině vždy sváteční atmosféru, ale není podmínkou. Máte-li doma malé děti, které by ubrus mohly strhnout dolů s celou výzdobou, raději ho vynechte a klidně zvolte šál uprostřed,“ doporučuje Veronika Kmoníčková z Labské střední odborné školy a Středního odborného učiliště Pardubice.

Veronika Kmoníčková byla hostem Dobrého dopoledne

Okrajové části ubrusu by měly přesahovat přes hrany stolu maximálně v délce 30cm. Je-li ubrus moc dlouhý, zaberte ho uprostřed a spoj překryjte ozdobným kusem látky. Na skřipce zapomeňte, těm dávno odzvonilo.

Symboly rodinné tradice jsou vítány

Jakmile budeme mít perfektně srovnaný ubrus, můžeme pokládat talíře. „Kdo chce propojit generace, neměl by se bát na stůl přidat cokoliv památečního. Klidně ať vytáhne talíře po babičce, byť trošku potlučené. Neplánujeme-li předkrm, pak první dáváme masový, na něj vložíme ubrousek a navrch usadíme polévkový talíř.“ Na pravou stranu pokládáme masový nůž ostřím k talíři a polévkovou lžíci, na levou stranu pak zakládáme masovou vidličku. Všechny příbory by měly být od hrany stolu na šíři palce. Snažte se mít vše sjednocené, z jednoho servisu.

Kolik sklenic na stole a co do nich?

Nápoje volíme podle druhu uvařeného jídla. Sklenici na nápoj, který budeme k hlavnímu chodu podávat, pokládáme 1 cm nad špičku nože. Na každého hosta by měly být na stole maximálně tři sklenice, ne víc.

„K polévce naléváme pivo, k hlavnímu chodu, v Česku většinou rybě, podáváme bílé suché víno vychlazené na 8-12 stupňů. Víno vždy dolévá muž. Po jídle, k rozbalování dárků si připravíme kávu a kdo netouží po cukroví, může si nalít digestiv, nápoj, který pomáhá vytrávit večeři,“ popisuje paní Veronika. Naše babičky si dávaly šťopičku Becherovky. Dnešní doba je ale nakloněna spíše karibským rumům, nebo kvalitním ginům. Ale výběr je samozřejmě na každém z nás.

Kde kdo má sedět

Stůl by měl být prostřen v sudém počtu. Nezapomeňte, že byste měli prostřít i pro toho, kdo je sám a zazvoní u vašich dveří. V čele stolu sedí vždy hlava rodiny. Kdo zrovna je ve vaší rodině hlava a kdo krk, to záleží na vaší preferenci.  Po pravé ruce hostitele by měl sedět nejvýznamnější host. Pak je dobré při větší společnosti připravit jmenovky, kde si má kdo z rodiny sednout. Podle pravidel nejslavnostnějších událostí platí, že muž a žena se mají střídat, ale nemají to být manželské páry. Tato praxe je vhodná pro případ štědrovečerní večeře v širokém kruhu rodinném. Takže pokud si manželé mezi sebe posadí třeba tchýni, nebo tchána, je to ideální.

Den otevřených dveří chystá Labská střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice na 22. 1. 2020 od 10 do 17 hodin.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.