Bohdanečský hřbitov má svůj malý Slavín

5. říjen 2024

V Lázních Bohdaneč odpočívá básník nebo zakladatel slavných lázní. Najdete tam i první práci architekta Josefa Gočára.

Bohdanečské hřbitovy se skládají ze tří částí. Starého hřbitova, nového hřbitova a urnového háje. Starý hřbitov vznikl kolem kaple sv. Jiří na přelomu 17. a 18. století. Je obehnán kamennou zdí a působivou bránu hřbitova tvoří patrová hranolovitá zvonice.

Tzv. „bohdanečský slavín“ tvoří hroby zdejších rodáků a osobností. Najdete tu náhrobek básníka J. J. Langera, spisovatelů K. Šípka a J. E. Kosiny, komponisty a dirigenta J. Vogela, Samozřejmě také rodinný hrob Veselých, v němž odpočívá zakladatel lázní J. Veselý a zajímavý je také náhrobek rodičů architekta J. Gočára.

Své manželce věnoval půvabný náhrobek

Řada náhrobků na bohdanečském hřbitově stojí za bližší prohlédnutí, zejména z pohledu estetiky a historie funerálního umění. K takovým rozhodně patří náhrobek Marie Magdaleny Kučerové, manželky magisterského rady Františka Kučery.

V popředí zajímavý náhrobek v podobě obelisku, patřící Marii Kučerové, která zesnula v roce 1814

Pískovcový náhrobek v podobě „piramitu“ (jak útvar náhrobku nazývá doprovodný vytesaný nápis) s pozoruhodnou kumulací se zánikem života spojovaných symbolických motivů nechal pořídit vdovec František Kučera, magistrátní rada města Bohdanče, na památku své milované choti Marie Magdalény, jež skonala v prosinci 1814 v mladistvém věku sedmadvaceti let.

„Z nízkého hranolu vyrůstá jehlancový obelisk, jehož čelní stranu zaplňuje ležící a o lebku se loktem opírající ženská figura, kolem níž se obtáčí mytický had Urobos zakousnutý do vlastního ocasu, odvěký symbol nepřerušeného koloběhu života a smrti,“ vysvětluje Pavel Panoch z Ústavu historických věd Univerzity Pardubice.

Odchod Marie Kučerové připomíná dlouhý nápis

„V koruně největšího ze skupinky tří reliéfně pojednaných stromů sedí sova. Nad hlavou věčný spánek spící ženy je zpodobněna růže se zlomeným stonkem. V horní části pyramitu (pro starší epochy dějin pyramida evokovala kvality neporušenosti a věčnosti), výjev doplňují okřídlené andílčí hlavičky a symbol Božího oka, vepsaný do rovnostranného trojúhelníku, tradičního znaku Nejsvětější Trojice, podloženého paprsčitou svatozáří,“ přibližuje Pavel Panoch.

Hrob jako Gočárova školní práce  

Život Josefa Gočára (1880–1945) je s Lázněmi Bohdaneč úzce spjatý. Narodil se v Semíně, rodina se ale přestěhovala do blízké Bohdanče, kde Gočárův otec působil jako pivovarský sládek. Od roku 1892 Josef Gočár studoval na nižší reálce v Pardubicích, v letech 1902–1905 pokračoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Josef Gočár během studií navrhl podobu náhrobku pro své rodiče a rodinu Gastgebovu

Ještě v době studií v roce 1904 Josef Gočár navrhl rodinnou hrobku Gočárových a Gastgebových na bohdanečském hřbitově. „Byla to školní práce na Uměleckoprůmyslové škole, kde Josef Gočár studoval v ateliéru Jana Kotěry a později jako žák jeho speciální školy,“ uvádí Pavel Panoch. Podoba hrobu už předznamenává jeho pozdější styl a nese v sobě rysy kubistické estetiky.

Jan Veselý z Bohdanče

V Lázních Bohdaneč se nachází největší lázeňský komplex v Pardubickém kraji. První klienty léčebné lázně přivítaly už v roce 1897. Příběh založení lázní ale svým způsobem začíná v Libišanech, kde měl v druhé polovině 19. století pronajaté polnosti statkář František Veselý. Měl šest synů a jeden z nich, Jan Veselý, se stal vodohospodářem.

Jan Veselý věděl, že místní lidé používají vyschlé slatinné bahno k tomu, aby si s ním doma zatopili. V té době už ale byly známé léčebné účinky slatiny, jak jednoho z druhů peloidů, a to především díky zkušenostem z Mariánských Lázní nebo Karlových Varů.

Náhrobek rodiny Veselých a Jana Veselého, zakladatele bohdanečských lázní

Jan Veselý tedy odeslal vzorky libišanské rašeliny k rozboru do Vídně. Výsledek analýzy byl kladný. Myšlenku Jana Veselého k založení lázní podpořili i jeho dva přátelé, kteří se jezdili léčit do Lázní Bělohrad. Jan Veselý od roku 1893 vlastnil dům na bohdanečském náměstí a jeho součástí byl i nefunkční lihovar. A právě ten začal opravovat pro potřeby lázní.  První lázeňská sezóna začala v Bohdanči v srpnu 1897.

Zlatá lyra mladého básníka

Josef Jaroslav Langer (1806 až 1846) byl český obrozenecký básník, novinář a národopisný sběratel. Narodil se v Lázních Bohdaneč jako syn movitého rolníka a městského důchodního. Roku 1826 absolvoval gymnázium v Hradci Králové, kde byli jeho profesory buditelé Josef Chmela a Václav Kliment Klicpera. Po maturitě začal studovat na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze, ale studium ukončil v roce 1828 a začal se aktivně podílet v pražském kulturně-společenském dění. Zabýval se studiem slovanského jazyka a literatury. V pamfletu Bohdenecký rukopis satiricky napadl Rukopis královédvorský a zelenohorský, za což si vysloužil ostrou kritiku některých obrozenců.

Spustit audio

Související