Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i navrchu, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému. Vyzkoušejte ho, příprava zabere pár minut!
Suroviny:
- 170 g másla
- 160 g krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sáček vanilkového cukru
- 150 ml zakysané smetany
- 400 ml borůvek
Na krém:
- 200 g jemného tvarohu
- 80 g moučkového cukru (podle chuti)
- 200 ml borůvek
Troubu předehřejeme na 180°C, dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Nepečený dort se zakysanou smetanou

Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce po ruce.
Vejce utřeme s cukrem, přidáme změklé máslo, prášek do pečiva a vanilkový cukr a mícháme do doby, než směs zesvětlá. Poté do těsta přidáme zakysanou smetanu a nakonec borůvky, které jen opatrně několikrát do těsta lžící obrátíme, aby se těsto příliš neobarvilo.
Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 50 minut. Zda je hotovo ověříme zapíchnutím špejle do těsta – pokud vyjde suchá, koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a poté rozepneme „manžetu“ formy a necháme úplně vychladnout.
Mezitím si připravíme krém smícháním tvarohu a moučkového cukru. Po vychladnutí korpus potřeme tvarohem a posypeme borůvkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.