Čapkův Zahradníkův rok je pro mě Písmo svaté, přiznává zahradník František Hlubocký

Mým hostem je muž, který musí věřit v zítřek, protože jak praví jeden známý citát: „Pěstovat zahradu znamená věřit v zítřek.“ Zahradník František Hlubocký se věnuje květinářství a zahradnictví více než 40 let.

František Hlubocký se narodil v Liberci, vystudoval střední zahradnickou školu na Mělníku. Své květinářství založil v roce 1991. V rozhlasovém studiu je pravidelným hostem, poradit umí s mnoha květinovými neduhy a inspirovat může svými nápady.

Jakou květinovou vůni máte nejraději?

Moje květinová vůně? Je jich více. Já bych si troufl říct, že bych začal jarem, to jsou třeba fialky. Mám slabost pro všechno toto drobné jarní kvítí. Pak během léta jsou ty voňavé růže, kterou jsou milé, ale ta staročeská růže stolístka, která je současně i léčivá, tak ta má tu vůni takovou od srdce k srdci, by se dalo říct. Pak přijde podzim, kde jsou různé vůně, ale já miluju vůni chryzantém. To je něco, co mi zpříjemňuje podzim, protože ho nemám rád, ani zimu, asi jako ho nemá rád žádný zahradník.

Já jsem na úvod použila citát Audrey Hepburnové. Souhlasíte s ní?

Souhlasím. Ještě bych si dovolil přistrčit pana Čapka a Zahradníkův rok, kde on píše, že zahradník žije nadějí, protože má na podzim naději, že ty cibulky, které zasází zjara, vykvetou, budou pěkné a velké, ale za rok, když tam budou zakořeněné, zase další jaro vykvetou a budou ještě větší a ještě mohutnější.

Zahradník František Hlubocký připravuje na vyvýšený záhon bílou netkanou textilii

Jak vypadá vaše soukromá zahrada? Co na ní musí být, co byste naopak nikdy nevysadil?

To jste mě trošku doběhla. Díky mojí manželce je ta přední část, ten dvorek, kde sedáme, rozkvetlý a pěkný. Od jara říká: „Tohle si tady zasadím a tohle se mi líbí.“ Akorát mám vždy podmínku, že si to bude zalévat sama. Druhá část zahrady je taková sbírka všeho možného, ale je to k snědku. Tam jsem nejraději sám a každý rok říkám, že vysadím jenom čtyři druhy rajčat, protože to dá moc práce, ale přijde jaro, začnou se objevovat semínka a je jejich tam zase deset nebo dvanáct druhů. Dosud jsem odolával, ale letošní novinkou je meloun. Sklidili jsme čtyři a všechny byly dobré.

Už jsme tady zmínili fakt, že máme rádi Čapkův Zahradníkův rok. Proč je to vaše oblíbená kniha?

Ze dvou důvodů. Karla Čapka mám rád jako člověka díky jeho dílům a jeho krásné češtině. Zahradníkův rok je pro mě takové Písmo svaté, by se dalo nazvat. Je to takové čtení, kdy člověku je tak nějak někdy úzko. Musím říct, že ji mám u postele, prostě jednoduše otevřu si tu knihu a třeba v lednu, kdy je šeredně a jsem zmrzlý, si kapitolu o březnu přečtu a vím, co pěkného nás čeká.

Zmínil jste, že konvalinky jsou kytičky, kvůli kterým jste se oženil. Povězte nám ten příběh.

My jsme se do Pardubiček, kde bydlím už dlouho, přistěhovali a vedle u sousedů měli svobodnou dceru a také konvalinky, které jsem měl odjakživa rád. S Alenkou jsme se přes plot bavili, já jezdil do školy, na vojnu a tak. Já jsem si pěstoval papriky, které měla ráda, a oni měli konvalinky, tak jsme si to přes plot vyměňovali. Já jsem dostával konvalinky a dával jsem jí papriky a povídali jsme u plotu. Trvalo to tak dlouho, až jsme spolu 45 roků, přestěhoval jsem se k těm konvalinkám.

Poslední otázka je od umělé inteligence: Na závěr bych se Františka Hlubockého zeptal, zda má nějakou radu pro všechny, kteří by se chtěli stát zahradními nadšenci, ale nemají na zahradu moc času?

Jak jsem mluvil o svém povolání, že bych s tím stokrát praštil a stokrát jsem to neudělal, takže kdyby náhodou jsem musel dělat něco jiného, určitě bych si tohle nechal jako koníček. Pak už si každý musí pouze říct, jakou má představu, například mám představu divočiny, takže na té zahrádce budu mít keře, stromky, trochu roští, aby tam mohla bydlet ještěrka nebo ropuchy, ježci, nebo miluju zámecké zahrady. Taky znám jednu paní, která je úžasná lékařka, které má malilinkatou zahrádečku v tom zámeckém stylu. Já jí vždycky říkám: „Paní doktorko, vždyť to je taková nimravé, tolika práce.“ A ona mi říká: „Víte, já vidím a slyším toho hodně špatného za celý den, tak mě baví se s tím hezounkým se tady piplat.“

Jak moc se jeho obor proměnil za 40 let? Jak připravit zahradu a trávník na zimu? Je nějaký zahradnický slang? Jak důležitá je správná zálivka květin? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související