Živý plot nejsou jen túje. Dejte šanci pustorylu, doporučuje zahradník

14. červen 2023

Živý plot z tújí má své výhody. Dokáže vytvořit neprostupnou a vysokou hradbu, která je stejná v létě i v zimě.

„Pokud ale nejste příznivci nudy na zahradě, zkuste si živý plot nakombinovat z více druhů listnáčů i jehličnanů,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký, který se rád inspiruje zahradnickým uměním našich předků.

Voní jako jasmín, ale není to jasmín

Velmi zajímavý listnatý keř, který právě teď kvete, je pustoryl věncový. Bíle kvete a voní. Lidé mu nesprávně říkají jasmín. Tento keř vypadá v kombinaci s dalšími keři výborně i v podobě živého plotu.

Keře snadno množitelné řízky - Philadelphus, pustoryl

„Pustoryl můžete propojit s dalšími kvetoucími keři do živého plotu. Hezky vypadá zlatice, růžová vajgélie, neopadavá bobkovišeň, mezi to můžete dát nějakou tu jehličinu, klidně túji nebo tis. Takto upravený živý plot je mnohem hezčí, stále tam něco kvete, a taky voňavější. Naši předkové zkrátka věděli, jak na to,“ podotýká zahradník a upozorňuje na to, že každý živý plot se musí pravidelně udržovat a zastřihávat.

Je čas na postřik jádrového ovoce proti strupovitosti. Jak na to? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.