Chaos v chladničce není pouze kosmetická vada. Víte, co kam patří?

17. leden 2019

Mít pořádek v lednici se vyplatí. Chaoticky uspořádané potraviny se rychleji kazí, protože může dojít k  bujení plísní a bakterií. A o to určitě nikdo nestojí.

Myslete i na přeplňování chladničky. Pokud je nacpaná k prasknutí, necirkuluje v ní vzduch, který potom neodvádí zplodiny z potravin, které vznikají přirozeným procesem. Lednice má v určitých místech jinou teplotu a toho bychom se měli držet.

„Další důležitou připomínkou je, že nesmíme blízko sebe dávat uvařené suroviny a syrové. Pro uskladnění tepelně upravených potravin, u kterých jsou některé bakterie a mikroorganismy už zničené, je vhodná nejvyšší police, kde bývá kolem 8 stupňů. Při dalším ohřívání je nutné, aby potraviny prošly teplotou vysokou alespoň 74 stupňů Celsia. O polici níž ukládejte sýry a mléčné výrobky, ty snesou teploty kolem 6 stupňů Celsia. Syrové maso, ryby a drůbež mají své místo nejníže. Dbejte na to, aby tyto potraviny byly řádně odděleny od ostatních, aby nedošlo k jejich kontaminaci.

Před uskladněním neomýváme

Potraviny bychom určitě měli uchovávat čisté, ale pozor na omývání vodou třeba u zeleniny, nebo ovoce. „Mají ochrannou vrstvu, která brání pronikání mikroorganismu do jejich středu. Když už potřebujeme z povrchu odstranit třeba hlínu, postačí otřít vlhkým hadříkem,“ doporučuje pedagožka Jitka Kempová ze Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Umýváme tedy zásadně těsně před zpracováním.

lednice

Inspirace od sousedů

Salámy, které si přinesete z obchodu zabalené v papíře, přendejte raději do fólie (sáčku) a teprve poté uložte do papíru. Můžete se inspirovat i od německých hospodyněk. Ty skladují salámy obvykle tak, že všechny druhy vyskládají na skleněný talíř a ten přikryjí alobalem. „Nebyla bych ani proti mikrotenovým sáčkům, ale zásadní je jak alobal, tak sáčky obměňovat, aby se na salámech nesrážela vlhkost. Do lednice rozhodně nepatří fermentované a tepelně zpracované salámy. Ty pověste ideálně do suché místnosti, kde je stabilně okolo 15 až 20 stupňů Celsia,“ vysvětluje paní Jitka.

Když budete uchovávat potraviny a pokrmy  v chladničce a mrazničce správně, předejdete nebezpečí vzniku onemocnění z potravin. Ochráníte tak svou rodinu, a to je to nejdůležitější. A když by se vám přeci jen něco zkazilo, je nutné to okamžitě vyhodit. Rozhodně nejezte ani odkrojené zbytky a ledničku vymyjte a vytřete ideálně octovou vodou.

Jakou paseku může v lednici nadělat ananas, a jak správně rozmrazovat a zmrazovat potraviny, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související