Chrudim chce zablokovat výstavbu vícepodlažních domů Na Výsluní

19. září 2019

V Chrudimi nechtějí výstavbu vícepodlažních domů v ulici Na Výsluní. Společnost K2 invest chrudimského developera Milana Kušty na ně již získala stavební povolení.

Toto povoleníale  krajský úřad letos v květnu pro chyby zrušil.

Zastupitelé města nyní připravují změnu územního plánu, která v lokalitě počítá s individuální bytovou výstavbou.

Developer plánuje své pozemky co nejvíce zastavět domy s dvěma nadzemními a třetím, plošně menším podlažím, další podlaží by měla být pod úrovní terénu. Vysoké budovy by ze dvou stran obklíčily s odstupem jen dvou metrů mezi nimi ležící městský pozemek, který by byl podle starosty Františka Pilného (ANO) zcela bezcenný. Rodinné domy by toto riziko nepřinášely.

Pozemky zpátky městu

Ke změně územního plánu přišly dvě námitky. Jedna požadovala nestavět v lokalitě vůbec, další, kterou podal Kušta, naopak požadovala, aby zástavba mohla být ještě vyšší. Zastupitelé však již před dvěma lety prosazovali možnost individuální bytové výstavby, proto námitkám nevyhověli.

Lidé ze sousedství si již dříve stěžovali, že kvůli plánovaným vysokým domům přijdou o výhled. Upozorňovali také, že za za tuto výhodu v minulosti platili vyšší cenu bytů.
Developer v pátek podal upravenou žádost o stavební povolení.

Pokud je získá dříve, než se územní plán změní, nebudou jeho změny již možné. Radnice se ale může proti stavebnímu povolení odvolat. Pilný uvedl, že město by bylo ochotné od Kušty pozemky koupit za cenu, za niž ji developer získal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související