Czech Open načíná čtvrtou desítku existence. Kvůli viru bude jindy, jinde a jinak

16. červenec 2020

Tradiční akce, která do Pardubic rok co rok láká nejen fanoušky šachu, ale i dalších her, festival Czech Open, letos bude. Jeho program ale bude do značné míry ovlivněn koronavirem. Netradiční je například to, že se bude konat ve dvou termínech.

„První část festivalu proběhne od 27. července do 2. srpna. Bude taková specifická. Je to akce pro osm nejlepších českých reprezentantů mužů, osm nejlepších žen a osm juniorů. A v září to bude akce, která bude podobná festivalu Czech Open tak, jak ho známe. Nebo aspoň doufáme, že to tak bude. Stovky hráčů se budou účastnit nejrůznějších her, hlavně tedy šachu,“ popisuje zástupce ředitele festivalu Petr Laušman.

Nižší účast, víc práce

Vloni navštívilo festival asi 5000 lidí z mnoha zemí světa. Pořadatelé ovšem čekají, že epidemie bude mít vliv i na účast: „Z Ruska, z Indie, z Číny, odkud jezdí pravidelně velké výpravy, tak ty letos pravděpodobně nebudou. Předpokládáme, že dorazí dva až tři tisíce účastníků. Přihlášek zatím tolik není, lidé i týmy čekají, jak se situace vyvine,“ říká Petr Laušman. S tím jsou ale spojené komplikace například s ubytováním účastníků, kteří se v podstatě rozhodují ze dne na den.

Staronové místo

Zatímco dřív se festival konal v multifunkční aréně, letos to bude podle pořadatelů jinak: „V září by aréna už ani nemohla být k dispozici. Využili jsme, že proběhla rekonstrukce výstavního centra Ideon, kde jsme dlouhá léta Czech Open hrávali. Takže to bude takový návrat ke kořenům. Červencová část se bude odehrávat v hotelu Labe, protože tam se jedná o akci pro 24 hráčů.“

Program festivalu naštěstí nedozná větších zásahů a nabídne to, co v předchozích ročnících. „Většina her jako bridž, dáma, Rubikova kostka zůstane zachována. Co se týká šachového programu, tak tam zůstanou všechny hlavní turnaje, vypadnou jen některé doprovodné akce. A celý festival se tak zkrátil ze 17 dnů na 12,“ přibližuje program 31. ročníku Petr Laušman.

Zahrají si i amatéři

Pořadatelé myslí i na amatérské šachisty a fanoušky dalších her: „Chtěl bych nešachisty pozvat na akci, kterou děláme v rámci červencové části festivalu. Bude to 31. července v Atriu paláce Pardubice. A bude tam volné hraní se zahradními šachy, možnost zahrát si s velmistry v simultánce, ukázky šachů naslepo i některých jiných deskových her. Bude to určitě zajímavá věc pro amatéry a fanoušky šachu.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.