Deštné v Orlických horách nabídne i hory zážitků

Deštné v Orlických horách je jedním z nejnavštěvovanějších turistických středisek východních Čech. V zimě sem míří hlavně lyžaři. I těm se ale rozhodně vyplatí lyže odepnout a Deštným se projít.

Deštné leží v malebném údolí říčky Bělé a Deštenského potoka. Na severovýchodní straně obec rámuje střecha Orlických hor, Velká Deštná a také vrchol Malé Deštné. Na západě pak Špičák. Deštné je starobylá vesnice, gotický kostel tu stál už ve 14. století. Dnes je dominantou obce barokní kostel sv. Máří Magdalény, postavený podle projektu slavného stavitele J. B. Santiniho. Naproti kostelu najdete místní muzeum.

Křehká krása, drsný život

V Muzeu zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném na vás dýchne kouzlo starých časů. Při pohledu na vybavení prvních lyžařů se možná budete usmívat, v expozici řemesel ale pochopíte, jak tvrdý život v tomto koutu Orlických hor kdysi asi musel být.

V Deštném se těžilo dřevo, stavěly milíře, lidé pracovali na pilách a v sklářských hutích. Bylo to právě sklo, které Deštné proslavilo. Sklárna tu byla založená už v 16. století, vyráběla barokní luxusní sklo, tzv. kolowratský křišťál. Vzpomínka na sklářskou historii v Deštném ožívá každý rok. Vždy na začátku srpna se tu koná oblíbená akce "Tavení skla dřevem".

Expozice Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách

Proutěné vázání, rohačky i kandahár

Kdy se do Česka dostaly první lyže a kdy vlastně dorazily do Orlických hor? Na to všechno v deštenském muzeu odpověď najdete. Prohlédnout si můžete staré sněžnice, dlouhé lyže s proutěným vázáním, staré lyžařské boty a doplňky. V expozici najdete také staré sáně a celou vývojovou řadu skibobů. Ne náhodou, protože právě v tomhle sportu má Deštné světový primát. Prohlédnout si tu totiž můžete trofeje devětadvacetinásobné mistryně světa, skibobistky Ireny Francové - Dohnálkové.

Do Deštného na lyže, klidně večer

Deštné v Orlických horách je známé hlavně jako středisko zimních sportů. Lyžařům na sjezdovkách nabízí šest tratí, s různou úrovní obtížnosti. Ve dvou vzájemně propojených areálech se nachází sedm vleků a sedačková lanová dráha. Rodiny s dětmi preferují spíše menší areál Marta II, kde nechybí lyžařská škola, zábavná dráha pro děti, provazové vleky nebo pojízdný pás. Ve větším areálu Marta I lyžaři najdou černou, červenou a modrou sjezdovku. Lanovka je v provozu i během večerního lyžování, do 21. hodin.

Rozcestník na Velké Deštné

Po Jiráskově cestě na Masarykovu chatu nebo obráceně

Přímo v obci Deštné v Orlických horách jsou upravované běžecké tratě. Navazují na slavnou a oblíbenou Jiráskovu stezku, se sítí 170 km běžeckých tras. Turisté vyznačili vůbec první trasu z Rychnova nad Kněžnou do Deštného a na Vrchmezí už roku 1893, v roce 1921 se na ni přijel podívat Alois Jirásek, tuto slavnost připomíná pamětní deska. Jiráskova horská cesta je v turistických mapách vyznačena červeně. Oblíbeným nástupním místem je Šerlich, horské sedlo v nadmořské výšce 1019 metrů. Ve dvacátých letech minulého století tu vyrostla slavná Masarykova chata.

Dobrý duch Rampušák

Masarykova chata patří k nejkrásnějším turistickým chatám v Česku. Sice už nemá šindelovou střechu, prvorepublikový duch si ale stále zachovala. Od Masarykovy chaty jsou krásné výhledy, a to jak do Čech, tak i do Polska. V blízkosti chaty se nachází přírodní rezervace, prales Bukačka. Chata byla otevřena v září 1925, opět za účasti Aloise Jiráska.

Masarykova chata na Šerlichu

V roce 1935 byla na Šerlichu zřízena meteorologická stanice a před chatou odhalena busta prezidenta T. G. Masaryka. Ta postupně mizela a znovu se objevovala, podle toho, jakým směrem se ubíraly dějiny a politika. Interiér chaty si zachoval svůj původní ráz. Sloup uprostřed jídelny zdobí řezba ve dřevě a návštěvníky samozřejmě zaujme i reliéf vousatého horala z roku 1941.

Dřevěné podobizně se říká Rampušák. Tento název se poprvé objevil v roce 1962, v souvislosti s pořadem Československého rozhlasu Kam na dovolenou. Rampušák pak v Orlických „zdomácněl“ a stal se vedle Kačenky, dobrotivé vládkyně Orlických hor, dalším patronem a duchem hor. S Rampušákem je každoročně spojené i tradiční ukončení zimní sezóny, kdy Rampušák předá vládu a stráž nad Orlickými horami Kačence. K Deštnému ale bytostně patří hned několik tradičních akcí, už zmíněné Tavení skla dřevem a také slavný závod psích spřežení Šediváčkův long.

Řemeslu se v Deštném daří

Turisté se v Deštném rádi procházejí po Staré cestě. U domu čp. 156 je uvítá Deštenská zvonkohra. Patří k Ateliéru zvonaře a hrnčířky, Jana a Barbory Šedových. Ti mohou ukázat návštěvníkům to, jak vznikají keramické hrnky, zvonky nebo rolničky přímo ve svých dílnách, pořádají také workshopy pro děti i dospělé.

Ateliér zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách
autor: BRA
Spustit audio