Diabetikům se blýská na lepší časy. Je tady nová generace léků i glukometrů

6. srpen 2018

Už od října budou mít diabietici 1. typu k dispozici moderní glukometry, které podstatně zjednoduší měření hladiny cukru v krvi. Diabetici ocení i nový druh inzulinu, jehož aplikaci nebudou muset hlídat na minuty.

„Neexistuje sice lék, který umí cukrovku vyléčit, ale na trhu jsou teď nově moderní typy inzulinu, které diabetikům usnadní život. Nemusí se totiž užívat striktně půl hodiny před jídlem,“ říká MUDr. Alena Šmahelová.  

Nová generace léků na cukrovku

Diabetici už si nemusí díky novému léku hlídat přesnou dobu oběda. Nový inzulin účinkuje hned po vpichu, takže se může aplikovat těsně před jídlem, i během jídla.

Diabetik bývá často kardiakem. Jak z bludného kruhu ven?

Potraviny pro diabetiky (ilustrační foto)

Diabetici se nejvíc bojí ztráty zraku nebo amputace v pozdních stádiích cukrovky. Ale mnohem nebezpečnější je hrozba infarktu a mrtvice. Diabetik bývá často i kardiakem. Dvě třetiny diabetiků nad šedesát pět let umírají na srdečně-cévní onemocnění.

Je to velká úleva pro pacienty, kteří mnohdy přesně neodhadnou dobu, kdy by měli lék použít. Oběd se může opozdit nebo se protáhne porada, atd.  Lék nové generace uchrání navíc diabetiky od vyšší glykémie, která může po požití jídla nastat.  Ta se projevuje únavou, celkovým rozladěním, a podobně. Nový lék umí vrátit glykémii velice brzy po jídle zpátky k normě.

Jak často měřit cukr v krvi

„Diabetici 1. typu by si měli měřit hladinu cukru v krvi poměrně často, až sedmkrát za den. A nejen před jídlem, ale i po něm. Je to poměrně náročná procedura. Připravit glukometr, píchnout se do prstu, odebrat kapku krve, a tak dále. Dnes už jsou ale k dispozici nové glukometry, které mají speciální senzory. Ty pacientovi umožní podívat se kdykoliv na hodnotu glykémie. Nové glukometry připomínají mobilní telefony, a  od října by měly být k dispozici diabetikům 1. typu za přispění zdravotní pojišťovny.

Logo
Spustit audio