Dobrovolně do maskáčů. Válka na Ukrajině nastartovala obrovský zájem o aktivní zálohy

22. březen 2022 11:51

Do aktivních záloh se hlásí stovky zájemců. Válka na Ukrajině pro spoustu lidí znamenala rozhodnutí obléknout uniformu. Stejnou zkušenost mají i chrudimští výsadkáři. Rotu aktivních záloh začali stavět před několika lety a daří se jim ji naplňovat.

Pro civilisty se brány chrudimských kasáren otevírají dvakrát do roka. Testy jsou velmi podobné tomu, co musí zvládnout profesionální výsadkáři. Zbytek se naučí později. „Netestujeme tam vůbec žádné vojenské dovednosti. My tam hledáme potenciál těch lidí stát se výsadkářem, tzn. mít nějakou fyzičku, mít to v hlavě srovnané a být schopný týmové práce. To je všechno,“ říká zástupce velitele chrudimského výsadkového pluku Ivo Zelinka.

Příslušníci aktivních záloh při prvním společném seskoku s chrudimskými výsadkáři

Přes testy se zpravidla dostane kolem 10 zájemců. Motivace byla znát už po anexi Krymu, teď je válka na Ukrajině další spouštěč.

Zájemci o službu v záložní výsadkové rotě mají často jednu věc společnou. „Dospěli do fáze života, kdy už by rádi republice něco vrátili a došli k tomu, že jí nemají co nabídnout v případě obrany vlasti, protože nikdy nebyli na vojně, nemaj v tom žádné velké dovednosti a připadají si trapně,“ tvrdí zástupce velitele.

Za tři roky výsadkářem

Záložníci se učí ovládat stejné zbraně jako profesionálové. Pušky, minomety, protitankové střely. Vypilovat výsadkáře ale trvá několik let, vysvětluje Ivo Zelinka. „Tak, aby dokázal plnohodnotně zastoupit profesionálního výsadkáře na jednom z těch komand nebo střediska zbraní (jsou potřeba) tři roky.“

Čtěte také

I z toho důvodu se první dva roky věnují výhradně taktice, střelecké přípravě a zdravotní přípravě. Třetí rok je potom zaměřen na výsadkovou přípravu, což jsou nejen padákové seskoky, ale třeba i slanění z vrtulníku.

Od ledna se do aktivních záloh české armády přihlásilo přes 1400 lidí. Jen pro představu - doteď měla asi 3 a půl tisíce záložníků. Armáda chystá další instruktory, aby mohla stavy zvednout.

„K dnešnímu dni jsme naplněni na 70 %, což už je pro nás operačně nasaditelné číslo,“ dodává Zelinka. Jeho slova se dají přeložit tak, že záloha výsadkářů je připravená na to, že její kroky v případě nutnosti povedou přímo na bojiště.

Spustit audio

Související