Draní peří je lepší než televize. Nesmíte ale větrat, smát se ani kýchat
Je draní peří umění? Jak udržet v klíně husu, kterou chcete tzv. podškubnout? Jak získat peří prachové? A proč se ke draní nehodí peří z kachny? To všechno se učily účastnice kurzu draní peří v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Workshopu se i s mikrofonem Českého rozhlasu Pardubice zúčastnila redaktorka Jitka Slezáková.
Dračky se už běžně na vesnicích nepořádají. Peřiny s prachovým peřím jsou nahrazeny dekami z umělých materiálů. A sousedské povídání vytlačila televize. Přesto si atmosféru draček s chutí připomněly účastnice kurzu draní peří, které vedla nositelka tradice Lenka Kmošková. Některé zavzpomínaly na dětství u babičky, kdy se ve světnici sešly sousedky a probraly kdeco.
Podmínkou ovšem bylo: nedělat rychlé pohyby a nesmát se nahlas, nevětrat a nekýchat. Hromádky peří by se neměly rozletět do všech stran, ale zpracované by měly skončit pod sítem neboli točkem.
Doderky a víčkovice
Autorkou výstavy Bejvávalo dobře, kterou můžete v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě navštívit do 19. února, je Soňa Krátká. Jejím cílem je seznamovat veřejnost se zapomenutými řemesly a tradicemi. Proto pozvala na dračky nositelku tradice ze Sebranic Lenku Kmoškovou, která přivezla nejen peří na zpracování, ale také tradiční občerstvení. Nechyběla ani víčkovice, protože slavnost na závěr draček zvaná doderky by měla být patřičně veselá.
Když se draní chýlilo ke konci, odměnily se dračky chlebem namazaným škvarkovou pomazánkou, bábovkou a sušeným ovocem a připily si víčkovicí.
„Tahle víčkovice je mým prvním pokusem. Začala jsem včelařit a víčkovice je takovou sladkou odměnou za tu práci. Hlavní přísadou jsou víčka, které se získají při vytáčení medu, která namočíte do slivovice,“ vysvětluje metodu výroby Lenka Kmošková.
Které husy mají nejlepší peří a co se dělalo s tzv. brkem? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Zázračné peří se vrací do našich ložnic. Lidé ale neumí peřiny větrat
Každý se chce dobře vyspat. Pečlivě musíme vybírat nejen matraci, ale i lůžkoviny. Alergici většinou sáhnou dutém vláknu. Nejkvalitnější je ale prachové husí peří.
-
Lenka Kmošková ze Sebranic je archaický nadšenec
Pěstování, zpracování a tkaní lnu, pečení chleba a pražení kávy starým způsobem ivýrobu došků se snaží v Sebranicích u Litomyšle vzkřísit Lenka Kmošková se svou rodinou.
-
Upéct vánočku a rukama od těsta pohladit každý strom. Připomínáme staré vánoční tradice
Staré tradice ožily v Radioporadně díky zahradníkovi Františkovi Hlubockému, který se kromě zeminy rád probírá ve starých knihách. Hledá v nich dávno zapomenuté tradice.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.