Lenka Kmošková ze Sebranic je archaický nadšenec

27. květen 2021

Pěstování, zpracování a tkaní lnu, pečení chleba a pražení kávy starým způsobem, výroba došků, pletení ze slámy… To je jen krátký výčet činností a řemesel, která se snaží v Sebranicích u Litomyšle vzkřísit Lenka Kmošková se svou rodinou.

Říkají si Spolek archaických nadšenců Sebranice a je to vlastně sdružení složené z členů rodiny, v jehož základu je Lenka Kmošková s manželem a jejich čtyřmi syny. Ty všechny okouzlila historie a to, co bývalo u našich předků běžné a dnes s technikou a moderní společností bohužel zaniklo.

Společně pak před lety založili právě tento spolek, aby se pod jeho hlavičkou věnovali praktickému přiblížení historie, jak té nejstarší z období pravěku, tak nedávno minulé, třeba v podobě kulturních recesistických akcí.

Lenka Kmošková má v domě pec na pečení chleba i pražení kávy

Nositelka tradice

Nedílnou součástí aktivit Lenky Kmoškové a její rodiny jsou také dva domy. Ten první, kde vychovali své děti, je historickou stavbou, jejíž základy sahají možná až do 14. století. Bývala to hospoda s hlubokými několikapatrovými sklepy, a dokonce strážní věží.

Dnes je v ní bludiště několika poschodí, ve kterých se ale zachovalo i to, co Lenka Kmošková může ke své činnosti využívat. Je to třeba pec na pečení chleba či pražení kávy. Má tam také dostatek prostoru pro pořádání různých kurzů, ve kterých učí a představuje staré techniky a řemesla všem věkovým kategoriím, včetně dětí z mateřských škol.

Novým prostorem pro aktivity Spolku je pak unikátní statek v Trstěnici, tzv. Mikšíkův. Ten koupil nejstarší ze synů, který je architektem, a snaží se ho upravit pomocí starých původních technik. Na jeho zahradu přestěhovali a tím pádem zachránil unikátní stavbu, polygonální stodolu. Velkou část aktivit pak přesunula rodina tam.

Také ostatní tři synové mají k historii i činnostem spolku blízko i ve svých profesích. V pořadí druhý je kovářem, další fotografem a nejmladší archeologem. Další velkou aktivitou Kmoškových je třeba obnova tří kapliček ve Vysokém lese u Chmelíku. A sama Lenka Kmošková je mimo jiné Nositelkou tradice v pletení nádob ze slámy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.