Důchod pro poníka i vítací psi. V Bělečku je zvířecí ráj

22. červen 2023

O Ranč Bělečko se manželé Holmanovi starají už přes 20 let. Chovají hlavně krávy a kozy, díky kterým ve své minimlékárně vyrábí mléčné produkty. Na farmě žijí také koně, poníci, prasata, slepice, psi a kočky. O každého z nich je přitom postaráno s láskou.

Původně byli na ranči jen pštrosi a kozy. Další zvířata začala přibývat až postupně. Pštrosi dnes už na farmě nejsou, ale do budoucna by Holmanovi chtěli chovat ještě lamy. Všechna zvířata jsou velmi kontaktní a každý návštěvník si je může pohladit.

Poníkovi Pedrovi je už 50 let, přesto každý den chodí na pastvinu

Velkou raritou na ranči v Bělečku je padesátiletý poník. „Když byl mladý, tak tady vozil děti. Teď už je Pedro v koňském důchodu a jen si užívá,“ popisuje Pavla Holmanová. V tomto úctyhodném věku už poník nedokáže přijímat běžnou potravu v podobě trávy, takže mu Holmanovi každý den dávají namočené senné granule. Přesto Pedro každý den chodí spolu s březími krávami a telaty na pastvinu.

Parťák je potřeba

K ranči manželů Holmanových neodmyslitelně patří psi, kteří návštěvníky doprovází na každém kroku. „Máme jednu šestnáctiletou seniorku a mladého vítacího psa Toníka. Právě kvůli němu jsme pořídili ještě třetího pejska z útulku. Bylo potřeba, aby si spolu pejsci rozuměli, takže jsme Toníka do útulku vzali s námi. Tam si postupně obešel několik pejsků a tato nová fenka se mu líbila, tak jsme si ji přivezli,“ vzpomíná Pavla na psí námluvy.

Toník je pravý farmářský pes - bez něj traktor nikam nejede

Hlavní činností na farmě je chov krav a koz, které manželé každé ráno a večer dojí. Mléko následně zpracovávají ve své minimlékárně. „Vyrábíme tvaroh, jogurt, čerstvé sýry, zakysanou i čerstvou smetanu, kefír a různé další mléčné výrobky,“ říká farmářka a dodává, že bez několika zaměstnanců už by to s manželem sami nezvládli.

Jak na ranči pomáhá pes Toník? Kolik váží novorozené tele a jak probíhá porod? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související