Uspět ve farmaření není nemožné. Chce to nápad a zaměřit se spíš na pole

8. únor 2023

David Novák vede už 31 let statek Uhersko na Pardubicku. Říká, že se necítí být farmářem, ale sedlákem.

„Podle mě je farmář spíše velkopodnikatel, který pěstuje monokultury. Já se považuju za sedláka, který z toho, co vypěstuje na poli, vyrobí jídlo a na místě ho prodá,“ vysvětluje David Novák.

Chovat krávy a prasata je řehole

Chov dobytka se v Česku podle sedláka Davida Nováka nevyplatí. Pokud by někdo chtěl začít podnikat v zemědělství, doporučuje začít polařinou, tedy polní výrobou.

David Novák se věnuje  živočišné i rostlinné výrobě

„Ale nepočítejte s tím, že prorazíte s běžným chlebem. S tím se nedá konkurovat supermarketům. Rozhodně to chce nápad, vymyslet nějakou specialitu,“ radí David Novák, který ani po třiceti letech práce na statku neustrnul a má stále nové nápady. Momentálně buduje pivovar a ubytovací kapacity. Tím chce podpořit další fenomén této doby – agroturistiku. 

V obci Uhersko na Pardubicku působil na počátku 20. století malíř a grafik Alois Mudruňka. Lidem z vesnice maloval zadarmo sgrafita po zdech jejich domů. Na jednom domě najdete nápis: Sedlák dělá z hnoje chleba a milostpán z chleba hnůj.

„A právě toho hesla se tak trochu na Statku Uhersko držíme. Používáme tradiční hnůj, který zaoráváme.  A skutečně od toho hnoje se postupně posunujeme až do finále, a tím je pecen chleba a další naše výrobky, prostě z pole až na stůl. Sice se to příliš nevyplácí, ale pro mě to má obrovský smysl. Vytváříme lokální ekonomiku, peníze zůstávají v kraji a nekončí v zahraničí, jako je to u velkých supermarketů,“ míní sedlák Novák a doufá, že se i menším zemědělcům začne v naší zemi blýskat na lepší časy.

Spustit audio

Související