Grilování je radost. Která bylinka dodá kuřeti nebeskou chuť? Jak nakládat s marinádou?
Češi jsou nejen národem pivařů a houbařů, ale také milovníků grilování. Je u nás stále populárnější. Zkoušíme různé recepty, na gril pokládáme nejen maso, ale také sýry, ovoce nebo zeleninu.
„Podobně jako tradiční špekáček můžete napíchnout na "klacek" třeba naloženou makrelu nebo ananas potřený máslem a posypaný třtinovým cukrem. Fantazii se meze nekladou,“ říká šéfkuchař Radek Pálka.
To samé platí o bylinkách. „Máta v kombinaci s limetou na kuřeti, to je chuť, že se zblázníte radostí. Nebo citrónový tymián je úžasný. Vyzkoušejte třeba nakrájet mátu, přidat jogurt, trochu česneku a soli, potřete s tím maso a nechte do druhého dne uležet, pak grilujte. Skvělý je na kuře i libeček v kombinaci s limetou, na konec přidáte trochu másla,“ přidává další tipy šéfkuchař Radek Pálka.
Marináda může masu prospět
Maso nejvyšší kvality marinádu nepotřebuje. Ale používá se pro grilování běžných druhů masa.
Čtěte také
„Přidání octa, citronové šťávy nebo jogurtu do marinády má své výhody. Kyselé přísady pomáhají rozpouštět a změkčovat vlákna masa, což zlepšuje jeho chuť a hlavně u tužších kousků zlepšuje jejich texturu. Nicméně je třeba být opatrný s množstvím kyselé přísady a délkou naložení. To by mohlo vést i k rozpadu například jemného rybího masa, tam stačí naložit jen na chvíli, rozhodně ne přes noc,“ vysvětluje Radek Pálka.
Solit, nebo nesolit?
Je vhodné přidat sůl do marinády, protože pomáhá proniknout chuťovým látkám do masa a také pomáhá udržet vlhkost masa během grilování. Ale všeho s mírou. Pokud chcete marinádu osolit, můžete použít hrubou mořskou sůl, která se pomaleji rozpouští a umožní vám lépe kontrolovat množství soli v marinádě.
Dejte přednost grilovanému sýru
Celkově lze grilovat téměř cokoliv, co máte rádi a co se dá připravit na grilu. Důležité je experimentovat a najít si vlastní oblíbené grilovací recepty. Využijte plody ze zahrady, ovoce i zeleninu. Vynikající jsou sýry. Všichni známe grilovaný hermelín, ale existuje mnoho jiných sýrů, které se dají grilovat.
- Haloumi - kyperský sýr, který se dobře drží a neroztéká se na grilu.
- Sýr s rokfortem - silná chuť a vysoký obsah tuku vytvoří výbornou chuť po ugrilování.
- Kozí sýr - má nízký obsah tuku a jemnou chuť, která se skvěle hodí k grilování.
- Sýr s mozzarellou - dobrá volba pro grilování pizzy a dalších italských jídel.
- Paneer - indický sýr, který je velmi populární na grilování.
- Feta - řecký sýr, který se skvěle hodí ke grilování na špízu s olivami a paprikou.
Jaký je rozdíl mezi BBQ a klasickým grilováním? A jak vykouzlit rafinovanou sladkost v podobě grilované broskve se zmrzlinou? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Kvalitní kuře poznáte zrakem i hmatem. Chlazené se dá uchovat až týden
Kachna, kuře, krůta…. drůbež všeho druhu se během svátků střídá na štědrém talíři. Jak se na první pohled pozná kvalita masa?
-
Vyzkoušejte vajíčka po anglicku. Do míchaných přidejte kapku smetany
Angličané preferují bohaté snídaně. Podle kuchaře Karla Kopeckého jsou schopni snídat celý den. Vejce, klobásy, slanina, houby nebo pečená rajčata, to je klasika.
-
Chlebíčkové inspirace: Použijte pečené maso, nakládané ryby i smaženou cibulku
Typicky české obložené chlebíčky vymyslel rodák z Ústí nad Orlicí Jan Paukert. Přítel požádal Paukerta o něco aspoň na tři kousnutí a chlebíček byl na světě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka