Grilování je radost. Která bylinka dodá kuřeti nebeskou chuť? Jak nakládat s marinádou?

7. červen 2024

Češi jsou nejen národem pivařů a houbařů, ale také milovníků grilování. Je u nás stále populárnější. Zkoušíme různé recepty, na gril pokládáme nejen maso, ale také sýry, ovoce nebo zeleninu.

„Podobně jako tradiční špekáček můžete napíchnout na "klacek" třeba naloženou makrelu nebo ananas potřený máslem a posypaný třtinovým cukrem. Fantazii se meze nekladou,“ říká šéfkuchař Radek Pálka.

To samé platí o bylinkách. „Máta v kombinaci s limetou na kuřeti, to je chuť, že se zblázníte radostí. Nebo citrónový tymián je úžasný. Vyzkoušejte třeba nakrájet mátu, přidat jogurt, trochu česneku a soli, potřete s tím maso a nechte do druhého dne uležet, pak grilujte.  Skvělý je na kuře i libeček v kombinaci s limetou, na konec přidáte trochu másla,“ přidává další tipy šéfkuchař Radek Pálka.

Marináda může masu prospět

Maso nejvyšší kvality marinádu nepotřebuje. Ale používá se pro grilování běžných druhů masa. 

Čtěte také

„Přidání octa, citronové šťávy nebo jogurtu do marinády má své výhody. Kyselé přísady pomáhají rozpouštět a změkčovat vlákna masa, což zlepšuje jeho chuť a hlavně u tužších kousků zlepšuje jejich texturu. Nicméně je třeba být opatrný s množstvím kyselé přísady a délkou naložení. To by mohlo vést i k rozpadu například jemného rybího masa, tam stačí naložit jen na chvíli, rozhodně ne přes noc,“ vysvětluje Radek Pálka.

Solit, nebo nesolit?

Je vhodné přidat sůl do marinády, protože pomáhá proniknout chuťovým látkám do masa a také pomáhá udržet vlhkost masa během grilování. Ale všeho s mírou. Pokud chcete marinádu osolit, můžete použít hrubou mořskou sůl, která se pomaleji rozpouští a umožní vám lépe kontrolovat množství soli v marinádě.

Dejte přednost grilovanému sýru

Celkově lze grilovat téměř cokoliv, co máte rádi a co se dá připravit na grilu. Důležité je experimentovat a najít si vlastní oblíbené grilovací recepty. Využijte plody ze zahrady, ovoce i zeleninu. Vynikající jsou sýry. Všichni známe grilovaný hermelín, ale existuje mnoho jiných sýrů, které se dají grilovat.

  • Haloumi - kyperský sýr, který se dobře drží a neroztéká se na grilu.
  • Sýr s rokfortem - silná chuť a vysoký obsah tuku vytvoří výbornou chuť po ugrilování.
  • Kozí sýr - má nízký obsah tuku a jemnou chuť, která se skvěle hodí k grilování.
  • Sýr s mozzarellou - dobrá volba pro grilování pizzy a dalších italských jídel.
  • Paneer - indický sýr, který je velmi populární na grilování.
  • Feta - řecký sýr, který se skvěle hodí ke grilování na špízu s olivami a paprikou.

Jaký je rozdíl mezi BBQ a klasickým grilováním? A jak vykouzlit rafinovanou sladkost v podobě grilované broskve se zmrzlinou? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související