Vyzkoušejte vajíčka po anglicku. Do míchaných přidejte smetanu, na ztracená vezměte vejce přímo z lednice

17. květen 2024

Angličané preferují bohaté snídaně. Podle kuchaře Karla Kopeckého jsou schopni snídat celý den. Vejce, klobásy, slanina, houby nebo pečená rajčata, to je klasika.

V Hradní spižírně na hradě Rychmburk v obci Předhradí je možné anglickou snídani ochutnat podle originální receptů, které si kuchař Karel Kopecký přivezl ze svého více než pětiletého pobytu v Anglii. Posluchačům poradil jak zvládnout míchaná vajíčka nebo ztracené vejce profesionálním způsobem.  

Díky smetaně jsou míchaná vajíčka jemnější

Základem každého dobrého jídla je vždy kvalitní produkt. A Angličané si na to potrpí. Na míchaná vajíčka potřebujeme kvalitní vejce od slepic z volného výběhu, máslo a smetanu.

Vajíčka rozklepneme do misky a přidáme trochu smetany. Díky tučné smetaně jsou pak míchaná vajíčka nadýchanější a vláčnější.

Kuchař a zmrzlinář Karel Kopecký

„Na tři vejce dejte dvě až tři polévkové lžíce smetany. Našlehejte metličkou, pořádně rozšlehejte, aby se bílek, žloutek a smetana hezky spojily. Tuk dělá chuť.  A na rozpuštěném másle vajíčka míchejte na pánvi, až budete mít řidší konzistenci. Ta je lepší, když jsou míchaná vajíčka suchá, škrábe to v krku,“ usmívá se kuchař. Nezapomeňte podle chuti osolit, opepřit. A vedle na talíř připravte pravou anglickou slaninu.

Pravá anglická slanina musí křupat

Slaninu, která se tady prodává pod názvem anglická, v Anglii neznají. „Ta naše tzv. anglická slanina je uzenina, která je vhodná k přímé konzumaci. Pravá anglická slanina, které ale Angličané neříkají anglická, je syrový vepřový bok nakrájený na tenké pátky a naložený v soli. Je to prostě bacon, tedy slanina. V kuchyni se pak musí tepelně zpracovat. Doporučuju slaninu nejdřív trochu předpéct v troubě a pak dopéct na pánvi dozlatova. Cílem je, aby slanina křupala. Angličané ji používají jako přílohu k míchaným vajíčkům," říká kuchař Kopecký.

Ztracené vejce krok za krokem

Ztracené vejce je vajíčko, které vaříme v mírně vroucí vodě za jemného vodního víru. Vejce se ve vodě zatáhne, má pěkný kulovitý tvar a po rozříznutí na talíři vyteče. Vynikající je třeba v kulajdě.

Kulajda s nakládanými liškami a zastřeným vejcem

Na dobře udělané ztracené vejce je třeba dodržet pár zásad. Připravte si užší a vyšší hrnec a čerstvá vejce. Vejce musí být studená, vytažená rovnou z lednice.

„Do vody přidejte trochu octa a rozpalte na plotně. Nejlepší jsou na to indukční plotýnky, protože rychle reagují. My potřebujeme, aby se voda vařila jen mírně, aby ještě neklokotala. Vařečkou si uděláme ve vodě mírný vír, vezmeme vejce, rozklepneme ho, necháváme stále ve skořápce a přibližujeme k vodní hladině co nejblíž. Nakonec vejce položíme do vodního víru. Vejce si padá vodou, postupně se ve víru zatahuje do ideální tvaru. Než dopluje dolů, mělo by být zatažené. A jak jde nahoru, postupně se dodělává, celé to trvá asi dvě minuty. Vír zajistí i to, že se vejce dole nepřilepí. Potom vejce vylovíme nejlépe děrovanou naběračkou třeba na těstoviny,“ vysvětluje kuchař Karel Kopecký.  

Spustit audio

Související