Hraboši jsou rychlejší než kombajny. V Rosicích na Chrudimsku sežrali úrodu za miliony

27. srpen 2020 07:40

Přemnožení hraboši způsobili rosickému družstvu milionové ztráty. Některá pole nesklidili zemědělci vůbec. Hlodavec některá pole doslova zlikvidoval. Ztráty odhadují zemědělci na miliony korun.

Podle předsedy družstva Václava Blažka je to skutečně extrém. Na polích byly plochy, kde obilí úplně chybělo, nebo bylo polámané a nakousané. Start sezóny přitom pro zemědělce vypadal dobře, počasí jim vyšlo a čekali víc než dobrou úrodu.

Čtěte také

Jenže o sklizeň se na mnoha místech postarali hraboši a situace prý byla tak špatná, že když při sklizni technici kontrolovali slámu za kombajny, tak si na to museli vzít rukavice, aby je hlodavci nepokousali.

To je věc, kterou v družstvu nikdo nepamatuje, říká předseda Václav Blažek: „Hraboši už nás trápili minulý rok, ale to bylo tak nějak v normálu. V letošním roce to přemnožení bylo tak strašně velký, že něco takovýho jsem neviděl.“

Největší škody způsobil hlodavec na obilí, kde jsou ztráty nejvíc citelné. Tam Václav Blažek odhaduje, že skoro třetina úrody je pryč. A to znamená výpadek asi šest až sedm milionů korun, které budou podniku chybět.

Někde se ani nevyplatilo sklízet

Ale hraboši se postarali i o jiné plodiny, takže se některá pole ani nevyplatilo sklízet, říká Václav Blažek: „Některé plochy vojtěšky jsme vůbec nesklízeli. To bylo tak sežraný, že tam nezbylo prakticky vůbec nic. U hrachu jsme měli výnos úplně směšný.“

Družstvo se bude snažit získat nějakou náhradu. Zemědělci sice už dříve měli možnost požádat o náhradu škod, žádný univerzální dotační program ale neexistuje, a tak zatím ani není jasné, za jakých podmínek by se odškodnění letos mělo vyplácet.

Spustit audio

Související