Jablečný koláč

Jablečný koláč

Pokud máte rádi moučníky s jablky, upečte si koláč podle našeho receptu. Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka a smetana jsou zárukou skvělého výsledku.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g krystalového cukru
  • 2 špetky soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 4 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 4 velká jablka
  • 20 g cukru krupice na posypání
  • 2 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • vanilkový cukr
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka

Mouku s cukrem a solí smícháme, přidáme změklé máslo a vejce a nakonec vodu. Prsty vytvoříme drobenku a na vále vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice. Poté vyválíme na asi 4 mm silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Dáme opět na půl hodiny do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C, poklademe těsto jablky, posypeme cukrem a dáme péct na 20 minut. V míse prošleháme vejce s oběma cukry, přilijeme smetanu a mléko.

Po 20 minutách pečení korpusu s jablky koláč vyndáme a zalijeme připravenou směsí. Pečeme asi 30 minut, až začne zlátnout.