Jablečný koláč
Pokud máte rádi moučníky s jablky, upečte si koláč podle našeho receptu. Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka a smetana jsou zárukou skvělého výsledku.
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 15 g krystalového cukru
- 2 špetky soli
- 150 g másla
- 1 vejce
- 4 lžíce studené vody
Na náplň:
- 4 velká jablka
- 20 g cukru krupice na posypání
- 2 vejce
- 70 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 150 ml smetany ke šlehání
- 50 ml mléka
Mouku s cukrem a solí smícháme, přidáme změklé máslo a vejce a nakonec vodu. Prsty vytvoříme drobenku a na vále vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice. Poté vyválíme na asi 4 mm silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Dáme opět na půl hodiny do lednice.
Borůvkový koláč se zakysanou smetanou
Co by to bylo za léto bez koláče z čerstvého ovoce. Modrý koláč plný borůvek uvnitř i navrchu, vláčný díky zakysané smetaně, nedusivý díky krému. Vyzkoušejte ho, příprava zabere pár minut!
Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C, poklademe těsto jablky, posypeme cukrem a dáme péct na 20 minut. V míse prošleháme vejce s oběma cukry, přilijeme smetanu a mléko.
Po 20 minutách pečení korpusu s jablky koláč vyndáme a zalijeme připravenou směsí. Pečeme asi 30 minut, až začne zlátnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka