Jablečný koláč

Pokud máte rádi moučníky s jablky, upečte si koláč podle našeho receptu. Křehké těsto, zkaramelizovaná jablka a smetana jsou zárukou skvělého výsledku.

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 15 g krystalového cukru
  • 2 špetky soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 4 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 4 velká jablka
  • 20 g cukru krupice na posypání
  • 2 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • vanilkový cukr
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka

Mouku s cukrem a solí smícháme, přidáme změklé máslo a vejce a nakonec vodu. Prsty vytvoříme drobenku a na vále vypracujeme v hladké těsto, které dáme asi na hodinu do lednice. Poté vyválíme na asi 4 mm silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou. Dáme opět na půl hodiny do lednice.

Mezitím si oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 180°C, poklademe těsto jablky, posypeme cukrem a dáme péct na 20 minut. V míse prošleháme vejce s oběma cukry, přilijeme smetanu a mléko.

Po 20 minutách pečení korpusu s jablky koláč vyndáme a zalijeme připravenou směsí. Pečeme asi 30 minut, až začne zlátnout.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...