Jak si do polévky přidat krutony nebo nudle podle bontonu? Radí Ladislav Špaček
Ke krémovým polévkám v restauraci zpravidla dostaneme i krutony. Sváteční polévka zase bývá s nudlemi a ty se servírují zvlášť. Jak si tyto přísady nabrat, abychom neudělali společenské faux-paux? Radí Ladislav Špaček.
Krutony, zelenina, nudle a různé zavářky se servírují různě. Zelenina se může do polévkového talíře připravit ještě před přelitím polévkou. To proto, aby byla důkladně prosycena polévkou a aby se stala její pevnou součástí.
Stejně tak to můžeme udělat s nudlemi. Nejprve nudle naložíme na talíř, až potom je přelijeme vývarem tak, aby se nudle organicky spojily s polévkou.
Krutony mají křoupat
U krutonů to je něco jiného. Krutony jsou speciální příloha, která je charakteristická především tím, že je křupavá. Proto se opékají nebo smaží z minimálně jednoho dne starého pečiva, aby opravdu dosáhly takové křehkosti, kterou od nich očekáváme. Do polévky je vkládáme dodatečně, aby zvláčnily co nejkratší dobu před tím, než ji budeme jíst.
Krutony servírujeme na zvláštní misce, která je buď společná pro celý stůl a hosté si ji podávají. Nabíráme je lžící, která je v misce, nikoli svou polévkovou lžící. Bereme jen tolik krutonů, kolik sníme, aby zbytečně nezměkly. Proto si můžeme v průběhu konzumace polévky neustále přidávat.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.