Je v pizzerii slušné požádat o parmazán nebo pecorino navíc? Radí Ladislav Špaček
Dnes se zaměříme na sýry, konkrétně strouhaný sýr italského typu, který je poměrně drahý. Setkáme se s ním především v pizzeriích. Sluší se obsluhu požádat o dodatečnou porci sýru? Radí Ladislav Špaček.
Někdy se nám může zdát, že je toho parmazánu nebo pecorina na pizze zkrátka málo. Nebo máme rádi více sýru do těstovin.
Sýr je naprosto běžnou přílohou, jakýmsi doplňkem všech italských jídel. Prakticky k čemukoliv, co si dáte v Itálii, tak si můžete dát sýr. Neměli bychom si ho dávat na běžný salát, to by samozřejmě bylo už příliš, ale můžeme si ho dát jak k pizze, tak k těstovinám i k různým druhům masa. Takže sýr je zcela běžný.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.