Omáčku si na talíři nešetřete. Zbytek můžete dojíst jen gurmetkou, radí Ladislav Špaček
Rozdělit si, jak vhodně na talíři hospodařit s omáčkou a přílohami, je oříšek. Někdy nám zkrátka na talíři zůstane zbytek omáčky. Můžeme ji sníst, nebo se jí musíme vzdát? Radí Ladislav Špaček.
Omáčka je doplněk nějakého pokrmu a slouží k tomu, aby pokrm nebyl suchý. To znamená, že veškerou omáčku bychom měli využít během konzumace rýže, brambor nebo knedlíků.
Neměli bychom s ní šetřit tak, aby nám potom zůstala na talíři. Kdybychom se k omáčce správně chovali a jedli bychom ji společně s přílohami, tento problém by nenastal.
Existují situace a restaurace, kde nám k omáčce dají zvláštní lžíci, takzvanou gurmetku. Je to lžíce, která je na jedné straně plochá. Plochou stranou nabíráme omáčku z talíře, vkládáme do úst a takto ji můžeme dojíst. Jestliže ovšem máme, jako u každého klasického pokrmu, pouze vidličku a nůž, nechť nás ani nenapadne použít nůž nebo vidličku! Ono by to stejně nefungovalo.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.