Je odtah auta při poruše hrazený z povinného ručení? Nespoléhejte na to a zkontrolujte smlouvu

29. květen 2024

Nespoléhejte se na asistenční služby, které slibuje povinné ručení. Asistenční služby kryjí v čistě povinném ručení jen základní věci jako je například odtah v případě nehody. Částka za odtah má ale taky své limity.

„Pokud auto nabouráte a potřebujete odtah, zavoláte na číslo, které je napsané na Zelené kartě. Ale pozor, je potřeba se podívat do smlouvy, jaké limity za odtahové služby tam máte. Můžete se dočíst, že za vyproštění a odtah vám uhradí částku do pěti set korun. Pozor na to, zbytek pak budou chtít po vás. Proto je potřeba se podívat do smlouvy, co je hrazeno a co ne. Stačí si najít vaši pojišťovnu v internetovém vyhledávači a najít si tam rozsah služeb,“ varuje finanční poradce Radim Frolík.

Pohlídejte si také, jestli pojišťovna platí za odtah v případě poruchy. Porucha a havárie, v tom může být rozdíl. A často se stává, že v základu pojišťovny odtah při poruše auta nemají. 

Spolujezdec je krytý

Všichni spolujezdci, které řidič veze, jsou pojištěni v rámci povinného ručení. Vztahuje se to samozřejmě i na rodinu.

„Pokud se pak stane nehoda, kterou vy jako řidič zaviníte, dojde ke krytí škody z povinného ručení. Léčebné výlohy pro spolujezdce v tomto případě pojišťovny plní. Podobně je to v taxíku, není potřeba speciální pojištění pro taxikáře, často se mě na to ptají,“ vysvětluje poradce.

Přecházejí bonusy za jízdu bez nehody na jinou pojišťovnu, pokud se rozhodneme pro změnu? A od koho vám přijde nepříjemný dopis, pokud si vozidlo zapomenete včas pojistit? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související