Kdy k nehodě volat policii: u služebního auta podle škody, při srážce se zvěří vždy

18. říjen 2022

Dopravní nehoda je stresující záležitost, přesto je nutné zachovat chladnou hlavu a složitou situaci vyřešit. U některých případů je přítomnost policie nezbytná. Pokud se jedná o poškození zdraví, je to samozřejmost. Jak je to ale v případě pouhého poškození plechů?

„Dříve platilo, že jakmile řídíme služební auto, nebo máme auto na leasing, vždy se volá policie. Jenže to vedlo k tomu, že i drobná škoda zaměstnala desítky lidí, zdržovalo to policii i účastníky provozu. Proto se od toho ustoupilo a policie se volá v případě soukromých i služebních aut v případě, kdy je škoda výrazně vyšší než sto tisíc korun,“ vysvětluje právník Tomáš Smolík z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Při střetu se zvěří volejte policii vždy

Pokud dojde ke střetu se zvěří, volejte vždy policii. Srnka je majetkem mysliveckého sdružení, to znamená, že se jedná se o škodu na majetku třetí osoby. A některé pojišťovny mají přímo ve svých pojistných podmínkách policii zavolat a doložit protokol, že k té škodě nedošlo jiným způsobem.

S odřeným autem na parkovišti, kde nejsou svědkové, je to složitější. Sice tam mohou být kamery, ale pokud ty nic nezaznamenají, nemusí pojišťovna škodu uhradit. Uhrazení pak půjde z vašeho havarijního pojištění, pokud ho máte sjednané.

Jak odhadneme, že škoda na autě je vyšší než sto tisíc korun? Podle Tomáše Smolíka se to dá v dnešní době dost těžko odhadnout. Ale v zákoně je uvedeno, že to musí být zjevně převyšující částka. Pokud se jedná jen o lehce naťuknuté plechy, není důvod policii volat. Je ale nutné domluvit se s druhým účastníkem nehody a sepsat záznam o nehodě, celý záznam pak stvrdit podpisem.

Myslete na bezpečí

I když je dopravní nehoda stresová situace, základním pravidlem je zachovat klid, vyhodnotit optimálně situaci a zajistit bezpečnost. Spolu s druhým účastníkem nehody posoudit, zda je na místo nutné zavolat policii. Pokud ne, vyplnit formulář a udělat fotodokumentaci, to je velmi důležité.

Co se hradí z povinného a co z havarijního pojištění? A kdy už se havarijní pojištění nevyplatí? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související