Její povídky jsou jako pralinky. Přinášejí úsměv a pomáhají lidem s handicapem

1. prosinec 2023

Petra Filová je usměvavá žena z Litomyšle, která vede spokojený život. Ve volném čase píše blog Špeky pralinkové tety.  V posledních šesti letech se jí spolu s manželem podařilo shromáždit osm set tisíc korun, které věnovali konkrétním lidem. A jak se to povedlo?

„Máme se totiž moc dobře, proto rádi pomůžeme,“ myslí si spisovatelka a blogerka Petra Filová, která ráda rozdává speciální litomyšlské pralinky svým přátelům. Proto si vysloužila přezdívku Pralinková teta, nazvala tak svůj blog i dvě následující knížky.

Spisovatelské střevo odhalil covid

V době covidu jsme s manželem zůstali doma a trpěli omezením aktivit. Já jsem seděla u šicího stroje a šila roušky. Manžel si vytvořil velice hezký vztah s naším vysavačem. Neustále vysával a venčil našeho kokršpaněla. No a ve volných chvílích jsem začala psát blog, ve kterém jsem naše každodenní drobné příhody popisovala,“ vypráví Petra Filová.

Drobné povídky na blogu zaujaly čtenáře nejen z Litomyšle. Pralinková teta Petra Filová má totiž velký dar. Dokáže v běžných situacích najít humorný podtext, kterému lidé rozumí a baví je. Dnes má na Facebooku kolem 4000 čtenářů.

A právě čtenáři mohou za to, že Petra ze svých povídek sestavila první knihu, kterou nazvala Špeky pralinkové tety. Následovala druhá kniha Pralinková teta na cestách. Díky těmto knížkám vydělala další peníze na dobročinné účely.  

Přídavný vozík uvolní ruce

„Na knížce Špeky pralinkové tety jsme pracovaly čtyři holky. A peníze, které to vydělalo, jsme použily na nákup přídavného vozíku pro naši přítelkyni Moniku, která je už deset let na invalidním vozíku. Přídavný vozík stojí kolem dvou set padesáti tisíc. Podařilo se mi sehnat další lidi, kteří do toho šli s námi a do týdne jsem měla peníze pohromadě,“ popisuje Petra Filová.

Přídavný vozík je pro lidi, kteří nemají nárok na elektrický vozík. A jsou to právě invalidní maminky, které nutně potřebují obě ruce. Ty jim bohužel manuální vozík plně zaměstnává. „Ale dítě potřebuje ruce své mámy. A přídavný vozík jí je uvolní. Připojí se k invalidnímu vozíku, a můžeme jet klidně třeba na Sněžku,“ směje se Petra a dodává, že Monika vypadá z dálky, jako když jede na zahradním traktůrku.

Spustit audio

Související