Život na zámku, klid na psaní. Markéta Pilátová si jako první dopřává rezidenci v Litomyšli

8. únor 2023

Východočeské město přichází s atraktivní novinkou. Díky Literární rezidenci strážníka Kmoníčka dostávají autoři detektivek možnost měsíční nerušené tvorby s ubytováním. Zároveň se setkají i se čtenáři.

„Strážník Kmoníček je postava z Filosofské historie Aloise Jiráska, která se právě v Litomyšli odehrává. Býval to takový ospalý strážník, který se opíral o různé rohy a pospával. I Litomyšl v únoru je poklidná, proto jsme tento název zvolili. Rezidence není omezená jenom na současné autory detektivek, ale vítáme i spisovatele, kteří by se do tohoto žánru chtěli zapojit nově. Chtěli by napsat nějaký tajemný příběh,“ vysvětluje jedna z organizátorek Iva Pekníková, ředitelka litomyšlské knihovny.

Kam se hrabe cizina

Komise vybírala z pěti přihlášených autorů. „Shodla se na Markétě. My v březnu rezidenci zhodnotíme a chceme hned vypsat další na příští rok. Vybraný spisovatel má na celý měsíc k dispozici apartmán UNESCO na zámku, tedy místo s geniem loci včetně krásného výhledu na piaristický kostel. Dostane vstup zdarma do všech kulturních institucí v Litomyšli. Pokud má zájem, velmi rádi se mu osobně věnujeme.“

Díla Markéty Pilátové dostala nominaci na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého. Přeložená byla do několika jazyků. V oblasti tvorby pro děti jsou od ní oblíbené Kiko a tajemství papírového motýla nebo Víla Vivivíla a piráti jižního moře.

„V některých knihách jsem už měla trochu detektivní zápletky. Říkala jsem si, že to ještě trochu prohloubím. Další knížka tak bude vyloženě o pátrání po skupině ztracených německých dětí během odsunu ve Velkých Losinách. V Litomyšli je opravdu všechno, co spisovatel potřebuje. Klid, inspirativní prostředí," pochvaluje si spisovatelka.

Spisovatelka Markéta Pilátová a ředitelka litomyšlské knihovny Iva Pekníková

Kolem vás jsou milí lidé, kteří tuto rezidenci vymysleli – ředitelka knihovny v Litomyšli Iva Pekníková a ředitelka galerie Martina Zuzaňáková. Když se dají dohromady dvě takové akční ženy, které mají rády literaturu, vznikne unikátní věc. Už jsem byla na několika rezidencích v zahraničí, třeba ve Vídni, v Berlíně, v Lipsku, ale Litomyšl je mnohem lepší,“ porovnává Pilátová.

Spisovatel na dosah

Autorka v rezidenci vidí možnost, jak propagovat takzvanou živou literaturu. „Čím dál víc jezdím na čtení do knihoven, na hudební festivaly s literární sekcí. Lidé zjistili, že koukání do monitorů a různých krabiček je dost osamělé. Proto vyhledávají autentické kulturní zážitky. Setkání s autorem, který čte z vlastní knihy vlastním hlasem je pro publikum zajímavé. Spisovatel se sice na rezidenci může soustředit, může na něčem měsíc pracovat, ale zároveň tam není jenom proto. Má za úkol se setkávat s veřejností. Tak se dá zpopularizovat čtení, knížky, místní knihovny i města jako taková. Pan starosta Litomyšle je velký čtenář. Vyprávěl mi, jak čte svým dětem před spaním, což mě dojalo, že ještě někdo takový existuje.“

S Markétou Pilátovou se můžete osobně pobavit ve čtvrtek 9. února v Domě U Rytířů, kde bude mít besedu. Autorské čtení ji pak čeká 20. února v přednáškovém sále Městské knihovny Litomyšl.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související