Jeřáby na hrázi. Vodní elektrárna Pastviny mění obří rychlouzávěr

5. září 2024 13:34

Vodní elektrárna na přehradě Pastviny na Orlickoústecku mění masivní ocelový rychlouzávěr. Původní zařízení o váze 29 tun tam sloužilo 86 let, tedy od počátku.

Uzávěr v případě nouze zabraňuje vodě, aby tekla na turbínu. Staré zařízení nahradí nová tabule stejných rozměrů příští rok, uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Nýtovaná konstrukce s příměsí mědi uměla uzavřít prostor přivaděče za necelou půlminutu a zastavit tak vodu na cestě k turbínám. Energetici mají tuto možnost v případě, že se porouchají stroje, a když potřebují rychle uzavřít přítok vody, aby pohyb soustrojí nezhoršoval poškození.

Rychlé odstavení turbíny

Energetici rychlouzávěr o rozměrech 5,6 x 3,7 x 1,9 metru vyzdvihli za pomoci speciálního 230tunového jeřábu. Po rozřezání autogenem na několik dílů poputuje rychlouzávěr do kovošrotu. Nová tabule o stejných rozměrech dorazí k usazení začátkem příštího roku.

Čtěte také

„Za plného provozu proteče 22metrovým přivaděčem o průměru 2,5 metru k turbíně 12 kubíků vody za vteřinu. Abychom mohli v případě potřeby takovou masu vody rychle a účinně zastavit, potřebujeme spustit masivní těžký rychlouzávěr. Nezbývá nám než smeknout před prací našich předků, protože ten původní bezpečně a spolehlivě fungoval přes osm desetiletí,“ řekl vedoucí provozu malé vodní elektrárny Pastviny František Poláček.

Elektrárna slouží k výrobě bezemisní energie od roku 1938. Pokrývá spotřebu více než 2000 východočeských domácností. Pastviny byly v době vzniku největší přečerpávací elektrárnou v Československu.

autor: pta | zdroj: ČEZ
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy