Ježky není potřeba rozmazlovat. Ale přilepšit jim můžete

8. říjen 2020

Narazili jste při podzimním úklidu své zahrady na malého ježka? Než začnete s jeho záchranou, dobře zvažte, zda vaši pomoc vůbec potřebuje. Vedoucí záchranné stanice volně žijících zvířat Pasíčka Josef Cach doporučuje vždy se poradit s odborníkem.

Pravidlo „nejprve volat a potom zachraňovat“ neplatí jen u ježků, ale vždy, když budete mít pocit, že nějaké zvíře potřebuje vaši pomoc. Jediný dotyk člověka totiž může být pro zvíře osudový.

Sbírat, nebo nesbírat?

Dříve platilo jednoduché pravidlo, že se sbírali ježci lehčí než půl kila. Mění se ale klima a zimy jsou krátké a mírné. „Nejlepší je vzít ježka na zahradu a tam mu dát nějaké piškoty, uvařenou rýži, těstoviny, nebo mají rádi kočičí konzervy. Na zahradě ho krmím a on mi nějakým způsobem roste,“ radí Josef Cach.

Čtěte také

Ježkům můžete na zahradě připravit místo, kde přečkají zimu. „Dáte tam větve, listí, takový kompost, kam si může zalézt a spát. Nebo tam může mít boudičku, která se přistele a zateplí. On si tam zaleze, nabaští se a naučí se do ní chodit. Ježky není potřeba nějak rozmazlovat,“ říká Josef Cach.

Zima s ježkem v domě

Když začnou mrazy a ježek je stále malý, má kolem 300g pak má smysl ho zachraňovat. Můžete ho přivézt do záchranné stanice, nebo mu nabídnou azyl ve svém domě. 

Myslete ale na to, že ježci dost zapáchají a nenaučí se, jako kočky chodit na jedno místo. „Nejlepší je dát si do sklepa bednu 1x1 metr, aby měl ježek trochu pohybu a tam ho dokrmovat,“ radí Josef Cach, ale i v tomto případě doporučuje konzultaci s odborníkem, protože není sklep jako sklep.

Pod jednou střechou s ježkem a...

S ježkem si obvykle přinesete domů řadu parazitů. Klíšťata, blechy, nebo muší larvy nejsou ničím neobvyklým. „Není to jen o vnějších parazitech, ale také o těch vnitřních. Jestliže má ježek úspěšně přezimovat, tak potřebuje být i bez těch vnitřních parazitů, kteří mu ubírají na váze a berou mu energii,“ vysvětluje Josef Cach a doporučuje navštívit veterinu a tam ježka nechat odčervit. „A to je dobré udělat i pro ty ježky, které si budete vykrmovat na zahradě.“

Ježka do přírody vypustíte na jaře podle počasí. „Na konci března, začátku dubna. Zase je dobré se poradit,“ dodává Josef Cach.

Spustit audio

Související