Karbanátky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí. A možná i peníze, ale jisté to není
Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností využití.
- 300 g červené čočky
- 2 mrkve
- 200 g cukety
- jarní cibulka
- česnek
- olej
- sůl
- mletý pepř
- 1 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku, která je poměrně rychle vařená, spolu s klobásou podle našeho receptu. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.
Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Postup:
Červenou čočku vsypeme do vroucí vody a uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme okapat.
Mrkev, cuketu, cibulku a česnek očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a zeleninu orestujeme. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Celé vejce v míse našleháme a smícháme se zchladlou vařenou čočkou, orestovanou zeleninou, strouhankou a moukou. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
Z připravené hmoty lžící vytvarujeme karbanátky, které z obou stran smažíme na oleji dozlatova.
Hotové karbanátky můžeme podávat např. s bramborovou kaší.
Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.
Dobrou chuť!
Související
-
Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jde o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa a sýra.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
-
Ženy a muži, děti i dospělí ho prostě milují! Zkuste si udělat nadýchané květákové karbanátky
Květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka