Když je cesta cílem. Svatojakubské putování vede přes východní Čechy

24. červenec 2023

Svatojakubská cesta, to je název pro síť tras, které mají jeden společný cíl – hrob Svatého Jakuba Staršího v katedrále v Santiagu de Compostela ve Španělsku. Symbolem, který poutníky na cestě provází, je lastura hřebenatky. Patníků s tímto znakem už máme v kraji devět a další budou přibývat.

Jednou ze zastávek při putování může být město Přelouč. „Centrum svatojakubských poutníků vzniklo v Přelouči na Vánoce 2020, kdy jsme přemýšleli o využití Orlovny. Po dlouhých diskuzích jsme došli k závěru, že bychom měli využít toho, že Přelouč je na svatojakubské cestě,“ říká manažerka centra Zdenka Kumstýřová.

„Připravujeme rekonstrukci celého objektu, projektované je to velmi luxusně. Zatím sháníme finanční prostředky, aby vzniklo Centrum svatojakubských poutníků, tak jako to známe ze Španělska. Už teď nabízíme možnost přenocovat, jsou tam sprchy, toalety, je tam konvice, chladnička, vše co poutníci potřebují, aby mohli přenocovat,“ popisuje Zdenka Kumstýřová.

Tří hlavní trasy

Na stránkách ultreia.cz jsou podrobně zaznamenané všechny trasy v Čechách. „Jsou to tři finální trasy, víc jich nebude. Východočeská trasa začíná na Broumovsku, pokračuje na Meziměstí, Polici nad Metují, Kuks, Jaroměř, Hradec Králové, Pardubice, Přelouč, Zdechovice a dál na Kutnou Horu,“ doplňuje manažerka centra.

Lastura hřebenatky je symbolem poutníků

Tradice putovat do Santiaga de Compostela vznikla už v 10. století, v poslední době ale nabírá na popularitě. „Myslím si, že to je způsobené hektickým stylem života, který všichni žijeme. Potkávám se s poutníky díky tomu, že mám kancelář na faře vedle kostela Svatého Jakuba, takže často tam zazvoní poutníci. Dost se bavíme a nejčastější důvod vyrazit na cestu mají právě manažeři a manažerky střední generace, kteří si chtějí vyčistit hlavu, být chvíli o samotě,“ říká Zdenka Kumstýřová.

Být sám se sebou

Mnozí poutníci říkají, že není podstatné dorazit až do cíle, ale pochopit sám sebe, srovnat si priority, nalézt tu správnou životní cestu. Málokdo si může dovolit ten luxus vzít si půl roku dovolenou a vyrazit až do Španělska. Zdolat Svatojakubskou cestu tak můžeme sami, ve skupině a třeba po částech. „Často jsou poutníci na cestě týden, dva týdny. Ta východočeská trasa, která měří 250 kilometrů, se dá v pohodě za dva týdny ujít.“

Zatímco na začátku může být putování příjemným sebepoznáváním v klidu přírody, posledních sto kilometrů je podle Zdenky Kumstýřové „Václavák“, kde se to hemží poutníky z celého světa. Pro získání potvrzení o vykonání pouti v Santiagu de Compostela je nutné absolvovat posledních minimálně 100 km pěšky nebo 200 km na kole či na koni. To se dokládá razítky sbíranými každý den na cestě.

Co s sebou na pouť? Kde se nocuje? Co je credencial? A kolikrát už šla Zdenka Kumstýřová Svatojakubskou cestou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.