Knížku jsem napsal synovi k narozeninám, říká hasič Roman Kutálek

8. červenec 2019

Roman Kutálek je povoláním hasič. A jako takový zažil celou řadu dramatických příběhů. Některé měly dobrý konec, jiné dopadly hůř. Jisté je, že i přes náročnost svého povolání se leckdy i pobaví. A všechny zážitky, které mu jeho práce přinesla, se rozhodl vložit do své knížky, kterou nazval Hasiči.

„Je to takový průřez mým hasičským životem. Napsal jsem to pro syna, aby měl představu, co tam děláme. Chtěl jsem mu dát takový dárek k narozeninám. Nakonec se to zvrtlo, takže těch vydání je o něco víc,“ popisuje Roman Kutálek původ svého nápadu.

Knížku napsal v rekordním čase: „Kostra byla hotová za 4 dny. Psal jsem velice intenzivně, protože jsem spěchal, abych mu to stihl napsat k narozeninám. Nestihl jsem to, kostra byla sice za čtyři dny, ale pak jsem to čtyři měsíce předělával.“

S fotografem v zádech

Publikaci doplňují nádherné fotografie Michala Fanty. Zachycují okamžiky z výcviku i ze zásahů, nic drastického. „Vybral jsem si ho na základě referencí, které jsem měl. Byl velice ochotný a rozjeli jsme takovouto spolupráci. On má velice specifický styl, který mi je příjemný,“ říká Roman Kutálek.

Příchod, cvičení, výjezdy

Autor knížku rozdělil do tří částí. V první popisuje svůj příchod do hasičské komunity, v druhé jsou popsané výcviky, kterými hasiči procházejí a v závěrečné části se čtenář seznámí s několika výjezdy.

Čtěte takéHasiči se v ohnivém kamionu pečou na 600 stupňů

A protože život nekončí a další zážitky přicházejí, přemýšlí Roman Kutálek o pokračování: „Mám první kapitolu druhého dílu, protože ohlasy jsou dobré a mě to nakoplo k další činnosti. Jestli se to realizuje, to ještě nedokážu říct.“ Knížku Hasiči si můžete objednat přes email r.kut@email.cz nebo je k dostání ve vybraných knihkupectvích.

Spustit audio

Související