Kombinace hrušky a hřebíčku se jí vyplatila. Mls Pardubického kraje získala Jana Baboráková

26. říjen 2021

Hruškový sirup se skořicí a hřebíčkem je vítězem letošní soutěže Mls Pardubického kraje. Jana Baboráková z Přestavlk navíc získala absolutní vítězství v kategorii sirupů a marmelád. V Radioporadně přiznala, že nejvíc jí učaroval hřebíček.

„Bolel mě zub, tak jsem vyzkoušela nejdřív antiseptický badyán a pak hřebíček. Rozkousala jsem ho a opravdu mi ulevil od bolesti. Moudrák mi sice nezachránil, přesto chválím jeho blahodárné účinky. Vždyť naši předkové vyvažovali hřebíček zlatem,“ pochvaluje si koření Jana Baboráková.

Hřebíček nejen do sirupů a marmelád 

Po vyléčení zánětu Jana Baboráková přemýšlela, jak by hřebíček upotřebila co nejvíce v kuchyni. Většina z nás zná vůni hřebíčku jen ze svařáku nebo jako ozdobu zapíchanou na Vánoce do pomeranče.

Čtěte také

„A tak jsem vymyslela pomerančový sirup s hřebíčkem a badyánem. V létě osvěží, v zimě zahřeje. Hřebíček je vynikající i v kombinaci s hruškou nebo zeleným ořechem,“ říká Jana Baboráková. Hřebíček doporučuje i ve formě tinktury. Stačí koření namočit do lihu a nechat čtrnáct dní vyluhovat. Když vás bolí zuby, v krku, nebo máte kašel, stačí si vyklokat nebo i trochu loknout této medicíny. Hřebíček je skvělý i jako ochrana před obtěžujícím hmyzem.

Mošty a sirupy není nutné vařit, zavařovat ani mrazit

Ovoce, ze kterého Jana Baboráková vyrábí mošty a sirupy, zůstává v čerstvém stavu. Nemrazí se, nevaří, ani nezavařuje. Nicméně bez konzervace by se šťáva zkazila. Nejlepší je konzervace kyselinou sorbovou.  

„Celé to je o vylisování ovoce a následném dochucení. Je to alchymie, na které velmi záleží. Ale i samotná šťáva z hrušky je vynikající a velmi zdravá. Dá se koupit malý lis na tři kilogramy ovoce. Ovoce lisuju se slupkami, ale musí se nakrájet na malé kousky. Potom přidám cukr, citrón nebo kyselinu citrónovou, koření a zakonzervuji kyselinou sorbovou. Nevařím v žádném případě. Jedinou výjimkou je zázvor. V tomto případě nechám půlku syrovou a druhou uvařím, protože jinak by se ze zázvoru neuvolnily všechny živiny. A podobné je to u mrkve,“ konstatuje vítězka Mlsu Pardubického kraje Jana Baboráková.

Spustit audio

Související