Koně v akci cválají k rytířům. Ve jménu krále

21. srpen 2019

Po Velké pardubické to je druhá největší akce na závodišti. Tentokrát zabrnká na historickou notu. Program začíná už v pátek 23. srpna a potrvá celý následující víkend.

Aktuální 21. ročník mezinárodní výstavy Koně v akci opět nabízí chovatelské ukázky, hodně sportu, zábavné úkoly pro děti, výstavy chladnokrevníků anebo takzvaných haflingů. „Víkendové dění začne přehlídkou klisen, následovat budou drezurní zkoušky, skoky, soutěž spřežení a podobně,“ shrnuje za organizátory Kateřina Mandysová. 

Předehra na náměstí

Víkendové dění na závodišti lidem v Pardubicích připomene páteční průvod koní, kočárů a kostýmovaných jezdců. Vyjede v 16 hodin a o hodinu později by měl být na Pernštýnském náměstí. Představí se i Skupina historických pokusů a omylů Fext.

Výstava Koně v akci v Pardubicích

Proč letos ten název Ve jménu krále? „Templářští rytíři slavili zhruba 900 let od svého založení. Tento řád už neexistuje. Šermířská skupina Štvanci připravila na toto téma vystoupení a my jsme se rozhodli, že ho využijeme.“

Asi 220 koní bude ustájených přímo na pardubickém závodišti, ostatní budou dojíždět. Dohromady by jich mělo být 350. „Opět budou soutěžit i v těžkém tahu. Chladnokrevní siláci se utkají v tom, kdo za sebou utáhne na saních víc kilogramů. Tato soutěž má asi největší ohlas u diváků. Představí se i minikoně. A nebude chybět orba koňskými potahy jako Cena bratranců Veverkových podporovaná obcí Rybitví,“ dodává Mandysová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.