V Kladrubech vyrostl další hřebčín. Koní tam je teď ještě víc než normálně

25. duben 2019

Rudolfův pohár patří mezi hlavní taháky každé sezóny. Ani letos na něj v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem nezapomněli. Největší pozornost tradičně poutá sobotní maraton.

Letošní 16. ročník měl původně začít ve čtvrtek 25. dubna, ale rekordní zájem posunul start už na středu. „Klání nalákalo přes sto účastníků z jedenácti evropských zemí. Představuje to celkem kolem 250 koní. Museli jsme pro ně zajistit ustájení. Proto vznikl takový kemp, v podstatě druhý hřebčín. My taky máme 250 koní,“ vypočítává ředitel hřebčína Jiří Machek.

Jde o čas

Při Rudolfově poháru se soutěží v kategoriích dvojspřeží pony, jednospřeží, dvojspřeží a v královské disciplíně čtyřspřeží. Po drezurních zkouškách a před překážkovou jízdou účastníky prověří atraktivní maraton. „Je to taková terénní jízda. Koně neskáčou, ale projíždějí vymezenými územími. Tam se jim měří čas a počítají trestné body. Jezdec má motivaci jet co nejrychleji, takže není nouze o dramatické okamžiky. Jedna z překážek je i ve vodě.“

Taky během těchto závodů můžou návštěvníci zajít na komentované prohlídky v areálu hřebčína. Připravené pro ně budou pohledy do stájí, kočárovny s postrojovnou anebo do prostor císařského zámku.

Ať žije Rudolf!

Národní hřebčín Kladruby nad Labem zahájil hlavní návštěvnickou sezónu symbolickým křtem klisničky narozené starokladrubské bělce. „Začala tedy i chovatelská sezóna. Hříbat už máme okolo třiceti. Očekáváme dalších padesát. Připravujeme koně na výkonnostní zkoušky a chystáme další akce pro návštěvníky,“ říká Machek.

Jiří Machek

Letos dění patří oslavám 440. výročí povýšení hřebčína Rudolfem II. na císařský dvorní hřebčín s cílem produkovat koně pro císařský dvůr. Stalo se tak 6. března 1579. Hlavní oslavy budou 25. května na Den starokladrubského koně. Veřejnosti se představí zlatá karosa arcibiskupství pražského z 18. století. To je novinka v expozici kočárů.

Podle Machka od doby rekonstrukce hřebčína v roce 2015 neustále stoupá návštěvnost. „Jenom loni jsme zaznamenali meziroční pětiprocentní nárůst. Pořádali jsme asi 45 akcí. Ani letos nebudou třeba 14. září chybět Kladruby naruby, tedy zábavné rodinné odpoledne a spousta dalších.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související