Kozinec písečný najdete jedině v Semíně. Roste na písečných přesypech

První záznamy o Semíně jsou z roku 1339 a píše se v nich o místní tvrzi. Ta už tam sice nestojí, ale kousek od ní nechal Vilém z Pernštejna postavit zámeček. Za navštívení tam stojí také kostel se zvonicí nebo starý mlýn. A to zdaleka není vše, co Semín nabízí.

Po celém Semíně jsou písečné přesypy. Dříve z nich lidé brali písek na výstavbu domů, dnes jsou ale chráněným územím. Výzkumníci tam totiž našli vzácnou rostlinu s názvem kozinec písečný. Semín je tak jediné místo v České republice, kde tato květina roste.

„Rostlina je spíše plazivá, není velkého vzrůstu. Má drobné podlouhlé lístečky a kvítky jsou drobné, fialové barvy. Podobají se běžně známým orchidejím,“ popisuje kozinec místostarosta Václav Kalousek.

Gočár se narodil s pivem u pusy

Na konci 19. století se v Semíně narodil architekt Josef Gočár. Žil v místním pivovaru, kde jeho otec dělal sládka. V 11 letech se Gočár odstěhoval do Lázní Bohdaneč, do Semína se ale rád vracel. Pro obec dokonce navrhl výstavbu sokolovny, která se ale zatím nezrealizovala.

Pivovar je v Semíně už od roku 1691

Semínský pivovar fungoval od roku 1691. „Dnes už se v pivovaru pivo nevaří, ale pokud vše dopadne dobře, tak se znovu vařit bude. Noví majitelé mají zájem na rekonstrukci celého objektu,“ slibuje Miroslav Smolík, který v pivovaru dělá prohlídky.

Nejdřív zemědělec, pak archeolog

Ze Semína pochází i archeolog Vincenc Častoslav Chvojka, který významně přispěl k rozvoji archeologie na Ukrajině. „Jako mladý hoch se zamiloval do ruské šlechtičny a rozhodl se, že s nimi odjede na Ukrajinu, kde měli statky. Ze svatby sice sešlo, ale on tam už zůstal,“ vysvětluje Miroslav Smolík.

Vincenc Chvojka se nejdříve věnoval pěstování chmele, ve kterém byl velmi úspěšný. Jednou mu ale vyhořela stodola a při kopání základů objevil sedm tisíc let starou kulturu. Výzkum těchto vykopávek ho tak zaujal, že nechal zemědělství a stal se archeologem.

Krušné cesty semínských zvonů

Zvonice u semínského kostela stojí od 16. století. V té době v ní byly tři zvony, jeden ale praskl. Zbylé dva zvony jsou stále původní. „Došlo dokonce k tomu, že za první světové války byly zvony zrekvírovány. V roce 1916 byly nalezeny v Praze panem Hanušem, který se zasloužil o to, že byly postupně vráceny a opět pověšeny na zvonici,“ říká Václav Kalousek. To samé se pak stalo i v průběhu druhé světové války. Od roku 1946 jsou zvony zpět ve zvonici a po Semíně zvoní dodnes.

Kostel sv.Jana Křtitele se zvonicí
Spustit audio

Související