Kudy do pohádkového lesa? Zamiřte k Hradci Králové

3. listopad 2019

Královéhradecké městské lesy navštíví ročně 900 000 lidí. Jsou protkané sítí cyklostezek a naučných cest, plné pohádkových bytostí i krotké zvěře. 

Městské lesy Hradec Králové patří mezi největší obecní lesy v Česku, rozkládají se na ploše téměř 3800 ha a zasahují také do Pardubického kraje. K branám hradeckých lesů se dostanete autem, na kole, městskou hromadnou dopravou i pěšky. Je to skutečně ideální místo pro relaxaci, sport, zkrátka aktivní odpočinek, při kterém se navíc můžete dozvědět spoustu zajímavých věcí.  

Lesy s dávnou tradicí

O Městské lesy Hradec Králové se stará stejnojmenná akciová společnost. Navázala na dlouhodobou péči o lesy, které město Hradec Králové získalo už velmi dávno, a to jako dar od římského krále Albrechta v roce 1307. V následujících stoletích se rozloha lesa postupně zvětšovala. Na dvojnásobek původní plochy se dostala v roce 1931, kdy město odkoupilo část panství markraběte Pallaviciniho.

Les si udržel svoje původní historické členění. Je rozdělený do čtverců a díky hraničním kamenům na křižovatkách se dobře můžete orientovat. Síť lesních cest, které jsou propojené s městskými cyklostezkami, je velice hustá, klidně si na nich můžete nachodit nebo projet dohromady až okolo tří set kilometrů.

Díky šestnácti kilometrům lesních cest s asfaltovým povrchem městské lesy lákají in-line bruslaře z celé republiky. A pokud to sněhová nadílka umožní, společnost Městské lesy Hradec Králové v zimě upravuje běžecké stopy. Celoročně můžete navštívit lesní tělocvičnu. Vznikla v loňském roce, letos by ji mělo obohatit dalších šest posilovacích prvků z akátového dřeva a kovu.

Čarovný les pro děti

Královéhradeckými lesy vede Pohádková stezka, která je dlouhá asi 2,5 kilometru. Začíná u Mazurovy chalupy a končí u rybníku Výskyt. Děti se na ní seznámí se spoustou příběhů a postavami výtvarnice Marty Pohnerové, ale i dalšími výtvory řezbářů. S Pověstmi z hradeckých lesů se můžete setkat dokonce na 36 místech.

Mezi největší magnety hradeckých lesů určitě patří dřevěné rytířské hradiště, které je postavené na velké ploše, a tak se v něm děti pořádně vyřádí. Dokonce se tu někdy konají rytířské turnaje i divadelní představení. Děti si v lesích mohou najít Vodnickou stezku nebo tři naučné lesnické stezky, kde se dozví o práci lesníka, významu lesa a mrtvého dřeva anebo se mohou projít po planetární stezce s modely sluneční soustavy.

Divočáci Pepina a Bob na svět přivedli už celou řadu selat

Co byste při návštěvě hradeckých lesů neměli vynechat, to je obora. Vyhlídkové plošiny nabízí pěkný výhled do ohrady s divočáky Bobem, Pepinou a jejich selaty. Z protější vyhlídky s velkou pravděpodobností spatříte bílé daněly, v oboře žijí jeleni sika Dybowského nebo mufloni. Do budoucna by měla vzniknout také obora s jeleny evropskými.

Oblíbená Mazurka

Jedním z přirozených center městských lesů je Mazurova chalupa poblíž Hoděšovic. Kdysi tu stávalo devět chalup, bylo to místo, kde se pálilo dřevěné uhlí pro město. Lidé tu měli malá políčka, jejichž hranice vyznačili jalovci. Ty v okolí Mazurovy chalupy, z níž se postupem času stala hájenka, stále rostou. Okolí Mazurovy chalupy je evropsky významnou lokalitou a v roce 2002 tu byla vyhlášena přírodní rezervace.

Mazurova chalupa

Mazurovu chalupu využívají lesníci, ale lidé si ji mohou pronajmout na oslavy. U chalupy v sezóně funguje venkovní posezení a občerstvení. V městských lesích najdete i další dva stánky s občerstvením, ale opékat a grilovat můžete i sami na vyznačených a uzpůsobených místech, většinou u lesních rybníků, kde najdete šest ohnišť a čtyři altány s krytým ohništěm. A pokud není zrovna přívětivé počasí, hradecké lesy nabízejí dalších osm dřevěných altánů.  

Spustit audio

Související