Loutkářská Chrudim hostí i španělskou maringotku. Divadlem tepe celé město

30. červen 2023

Kdo projde sítem postupových přehlídek, zahraje si na celostátní. Letošní 72. ročník Loutkářské Chrudimi se počtem inscenací dostává na jedno z nejvyšších pocovidových čísel. Potrvá od 30. června do 6. července.

„Diváci přijdou na chuť všemu. Klasickému loutkovému divadlu i trochu experimentálnějšímu. Každý si podle programu a podle věkové skupiny vybere. Vždy ji na programu uvádíme. Loutkové divadlo neznamená představení pro děti. I dospělí si v něm najdou poučení, témata k zamyšlení a taky něco, co na normálním divadle neuvidí,“ říká programový ředitel Michal Drtina.

Loutky do ulic

Zájem veřejnosti se zvyšuje. Když se někdo nedostane na představení, může se na loutkové divadlo podívat v ulicích. V sobotu 1. července se od Divadla Karla Pippicha do Klášterních zahrad vydá loutkářský průvod, o den později následuje pouliční loutkářský festival. Na 5. července je třeba připravený Divadelní bál a na závěr 6. července půjde okolo Divadla Karla Pippicha Divadelní pouť. Podívejte se na celý program.

Loutkářská Chrudim je týdenní zábava pro celou rodinu

Akce kromě hlavního programu nabízí i doplňkový v podobě koncertů, výstav, přednášek anebo promítání loutkových filmů. „Loutkářská Chrudim je taky hodně o vzdělávání. Celý týden fungují semináře, workshopy. Speciální workshopy máme i pro veřejnost. Lidé si můžou vyrobit loutku anebo si vyzkoušet, jak takové divadlo začíná, jaké používá prostředky a jak se s ním krásně dá mluvit. Na začátku minulého století měla loutkové divadlo každá rodina. Nebyla televize, rodiče a prarodiče svým dětem hráli. Přímý zážitek účasti je nezastupitelný,“ myslí si Drtina.

Letošní novinkou bude kolokvium, setkání se zahraničními partnery z oboru loutkového divadla. A poměrně exoticky vyhlíží inscenace španělského souboru Ymedioteatro. Jeho maringotka zaparkuje u Divadla Karla Pippicha. Umělci předvedou krátké skeče a výstupy.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související