Mám ráda ženy rebelky, říká historička Milena Lenderová

5. listopad 2020

Zabývá se dějinami žen, 19. století, každodennosti a česko-francouzskými kulturními vztahy. Milena Lenderová získala za svou práci řadu ocenění a také stála u zrodu dnešní Filozofické fakulty Univerzity Pardubice.

Patří k našim předním odbornicím v oblasti dějin žen, zvláště 19. století a nebojí se otevřeně hovořit o ženské emancipaci nejen v minulosti, ale i v současnosti.  Ta u nás prý ještě zcela nedozrála.

Vzorem by v tomto smyslu pro české ženy podle Mileny Lenderové mohly být Francouzky. Jejich kulturu velmi dobře zná, jejím dalším oborem je francouzština, ve Francii žila, pracovala a stále se tam ráda vrací. Jak sama říká, má ráda ženy rebelky, a takovou rozhodně byla malířka Zdeňka Braunerová nebo šlechtična Pavlína ze Schwarzenberku, jejichž osudům se profesorka Lenderová také věnovala.

Martina Halířová a Milena Lenderová přebírají cenu Magnesia Litera za knihu Vše pro dítě! Válečné dětství 1914-1918

Milena Lenderová je autorkou i řady dalších čtenářsky úspěšných knih, některé z nich slouží i jako učebnice na vysokých školách. Za svou práci získala množství ocenění, například stříbrnou pamětní medaili Senátu za vynikající vědeckou práci. Další z knih, na které se podílela, byla oceněna Magnesií Litera.

Pokud se jí zeptáte, na co je nejvíce hrdá, pak odpoví, že na to, že dobře vychovala své dvě děti. Co se profesních úspěchů týče, vzpomíná pak nejvíce na založení Fakulty humanitních studií Univerzity Pardubice, dnešní Filozofické fakulty, u jejíhož zrodu stála a následně byla také šest let její děkankou. Tam, na Ústavu historických věd, působí dodnes.

Spustit audio

Související