Mexické fazole = Exotika na českém talíři. Stačí rýže nebo dobré pečivo k nim a máte úžasný oběd

Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.

Ingredience
  • 400 g červených fazolí v nálevu
  • 5 rajčat
  • 100 g kukuřice
  • rajčatový protlak
  • 2 paprikové klobásy
  • 2 cibule
  • česnek
  • chilli paprička
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř mletý
  • koriandr

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.

Chuť fazolí je příjemně neutrální, proto se dají kombinovat téměř s čímkoli. Výborné jsou třeba zeleninové polévky, které díky fazolím krásně zasytí a mohou fungovat i jako výborné hlavní jídlo. Parádní je i spojení s masem či uzeninami. Zkuste si je dnes udělat dušené s rajčaty podle našeho receptu.

Z fazolí můžete připravit i výtečné pomazánky a dokonce i dezerty!

Postup:
Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli nakrájenou najemno a česnek na plátky, po chvíli přidáme na kolečka nakrájené klobásy, chilli papričku a orestujeme je.
Přidáme protlak, přisypeme papriku, zamícháme a přidáme fazole i s nálevem, pokrájená rajčata, kukuřici a za občasného míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a v případě potřeby zředíme trochou vody.
Na mírném plameni pak směs vaříme asi 10 minut. Před koncem vaření vmícháme lístky koriandru.
Hotové fazole můžeme podávat s rýží, ale stačí i čerstvé pečivo.

Naše rada při přípravě klasických fazolí:
Fazole zalejte alespoň dvojnásobným množstvím vody a přidejte lžičku jedlé sody, která poslouží jako změkčovač. Namáčejte minimálně přes noc. Vodu pak vylejte, přidejte čerstvou, pro snížení nadýmavosti můžete přidat bylinky jako je bazalka, saturejka, oregano, majoránka či libeček, které zároveň vylepší chuť.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.