Míň kamene v rychlovarných konvicích. Heřmanův Městec pije jinou vodu

6. březen 2024

Vodovody a kanalizace Chrudim staví akumulační nádrž a odstavily klešický zdroj. Obyvatelé Heřmanova Městce změnu nejspíš zaznamenají ve svých kuchyních.

„Dnes už k nám teče voda z Markovic, Monaca a Podlažic. Kdo si vaří kávu anebo čaj, bude mít měkčí vodu a v konvicích by se nemělo usazovat tolik kamene. Chuťově to lidé nepoznají, ale fyzicky ano,“ říká starosta a člen představenstva Vaku Aleš Jiroutek.

Pomoc dálnice

I v Heřmanově Městci zůstává ožehavým tématem doprava. Podle Jiroutka se ale situace ve městě díky výstavbě dálnic zklidňuje. „Nízký pokles jsme už zaznamenali. Zhruba před 10 lety se prováděla studie obchvatu. Byli tam geodeti, kteří změřili výkopy, násypy. Rozpočet už tenkrát vycházel asi na 750 milionů. Myslím si, že města s vyšším počtem obyvatel a vyšší intenzitou dopravy dostanou přednost.“

Starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek

Navzdory novému dopravnímu terminálu si radnice prosadila, že některé spoje budou dál zastavovat i na náměstí. „Naší prioritou je, aby tam zastavovaly všechny autobusy. Je to logicky centrum města. Polovina žáků dojíždí do místní školy a nechceme, aby děti přecházely napříč celým městem a musely třeba ještě dřív odcházet z výuky než teď. Senioři zase jezdí za lékaři, na nákupy. Pro nás není řešení zastávky zrušit.“

A poněkud vousatou dopravní záležitostí zůstává nevyužitá železnice do Chrudimi. Provoz tam je dávno zastavený. Existoval plán koleje změnit na cyklostezku mezi oběma městy. Starosta Heřmanova Městce uvedl, že Správa státních hmotných rezerv má právo veta a tento projekt se tak zatím neblíží k realizaci. Stát si chce trať ponechat jako záložní.

Proti povodním obtokem

Město taky dál řeší boj proti velké vodě. Bleskové povodně v roce 2020 způsobily dramatické škody. Tehdejší vedení proto začalo jednat o stavbě poldru, byly nachystané výkupy pozemků. Jenomže nové složení radnice to zastavilo a přichází s vlastním řešením.

„Chceme vodu vyvést mimo město. Udělali bychom takový obtok. Máme kladná stanoviska od dotčených orgánů státní správy vyjma Národního památkového ústavu. Běží intenzivní jednání. Všechno záleží na domluvě ohledně úpravy v zámeckém parku. Podle stanoviska památkářů ochrana jedné nemovité památky, tedy zámku, nesmí poškodit druhou, tedy zámecký park.“

Proč se v kině musí provést redigitalizace? A jak by měly vypadat nové naučné stezky v okolí? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související