Místo máslových dortů ochutnejte naháče. Cukrářka poradila, jak na ně
V každém klasickém dortu je máslo, které v létě taje před očima. Takový dort bývá navíc potažený marcipánem. A ten se ve vedru potí. Jakmile na něj sáhnete, zůstane tam skvrna. Proto cukráři přistupují k lehčímu trendu, a tím jsou dorty zvané naháče.
„Tyhle dorty jsou odlehčené a nepotahují se. To mi trochu vadí, ten vzhled podle mě není dokonalý. Ale chuťově jsou výborné, nepřeslazené,“ hodnotí naháče zkušená cukrářka z Újezda u Chocně Iva Benešová.
K naháči patří mascarapone, tvaroh a ovoce
Nejčastější náplň nahých dortů tvoří mascarpone, což je čerstvý sýr neutrální chuti, smíchaný s tvarohem, eventuálně šlehačkou. Na korpus se navrství krém, potom ovoce a jednotlivé vrstvy se střídají.
Čtěte také
Pokud ale sladkosti na slavnost objednávají starší lidé, vede stále klasika. „Teď peču na svatbu mocca řezy, štafetky, bombičky, věnečky, prostě to, co najdete běžně v cukrárně, včetně slepovaných koleček a vanilkových rohlíčků,“ usmívá se cukrářka.
Ovocný koláč do horkého počasí
Ve velké oblibě pro domácí pečení je teď v létě podle cukrářky Ivy Benešové cheesecake - pečený i nepečený koláč.
Nepečený cheesecake je velmi jednoduchý. Rozdrtíte máslové sušenky v mixéru, smícháte s máslem a hmotou vyložíte dno a stěny dortové formy. Potom si uděláte krém.
„Já smíchám dvě vaničky mascarpone s půlkou tvarohu a cukru podle chuti. Vybírám si tvaroh ve staniolu, nikoliv ve vaničce. Nezapomeňte na želatinu. Připravte podle návodu a vmíchejte do směsi, aby šel koláč hezky krájet. Pokud si v parném létě troufnete přidat šlehačku, můžete cca 100 mililitrů, ale já ji v létě většinou nedávám.“
Pak už to jde jako po másle: „Na vrstvu krému navrstvíte ovoce podle sezóny, teď jsou nejlepší jahody a budou borůvky. Na ovoce dáte další vrstvu krému, a povrch můžete dozdobit další vrstvou ovoce, případně ho zalít průhlednou želatinou," nabízí jednoduchý recept cukrářka Iva Benešová.
Související
-
Češi jsou na dorty stále náročnější, cukráře čekají výzvy
Výroba dortů se za posledních 25 let výrazně změnila a cukráři propadají stále šílenějším nápadům, s kterými zákazníci přicházejí.
-
Hana Rawlings - dort jako umělecké dílo
Hana Rawlings je velmi šikovná mladá dáma, která dokáže zázraky. A v čem její kouzlo spočívá? Hanka umí vyrábět a zdobit nádherné dorty.
-
Nepečený dort se zakysanou smetanou
Smetanový dort s čerstvým ovocem je jedno z klasických letních potěšení. Díky tomuto receptu si léto budete moci připomenout i ve chvílích, kdy nemáte čerstvé ovoce...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka