Místo máslových dortů ochutnejte naháče. Cukrářka poradila, jak na ně

22. červen 2021

V každém klasickém dortu je máslo, které v létě taje před očima. Takový dort bývá navíc potažený marcipánem. A ten se ve vedru potí. Jakmile na něj sáhnete, zůstane tam skvrna. Proto cukráři přistupují k lehčímu trendu, a tím jsou dorty zvané naháče.

„Tyhle dorty jsou odlehčené a nepotahují se. To mi trochu vadí, ten vzhled podle mě není dokonalý. Ale chuťově jsou výborné, nepřeslazené,“ hodnotí naháče zkušená cukrářka z Újezda u Chocně Iva Benešová.

K naháči patří mascarapone, tvaroh a ovoce

Nejčastější náplň nahých dortů tvoří mascarpone, což je čerstvý sýr neutrální chuti, smíchaný s tvarohem, eventuálně šlehačkou. Na korpus se navrství krém, potom ovoce a jednotlivé vrstvy se střídají.

Čtěte také

Pokud ale sladkosti na slavnost objednávají starší lidé, vede stále klasika. „Teď peču na svatbu mocca řezy, štafetky, bombičky, věnečky, prostě to, co najdete běžně v cukrárně, včetně slepovaných koleček a vanilkových rohlíčků,“ usmívá se cukrářka.

Ovocný koláč do horkého počasí

Ve velké oblibě pro domácí pečení je teď v létě podle cukrářky Ivy Benešové cheesecake - pečený i nepečený koláč. 

Nepečený cheesecake je velmi jednoduchý. Rozdrtíte máslové sušenky v mixéru, smícháte s máslem a hmotou vyložíte dno a stěny dortové formy. Potom si uděláte krém. 

„Já smíchám dvě vaničky mascarpone s půlkou tvarohu a cukru podle chuti. Vybírám si tvaroh ve staniolu, nikoliv ve vaničce. Nezapomeňte na želatinu. Připravte podle návodu a vmíchejte do směsi, aby šel koláč hezky krájet. Pokud si v parném létě troufnete přidat šlehačku, můžete cca 100 mililitrů, ale já ji v létě většinou nedávám.“

Pak už to jde jako po másle: „Na vrstvu krému navrstvíte ovoce podle sezóny, teď jsou nejlepší jahody a budou borůvky. Na ovoce dáte další vrstvu krému, a povrch můžete dozdobit další vrstvou ovoce, případně ho zalít průhlednou želatinou," nabízí jednoduchý recept cukrářka Iva Benešová.

Spustit audio

Související